Dijabetes i kafa

Mnoge studije su povezale umjereno konzumiranje kafe s manjim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.

Opširna studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association otkrila je da su ljudi koji su pili četiri do šest šoljica kafe dnevno imali 28 posto manje izgleda za razvoj dijabetesa, nego osobe koje su pile nijednu ili maksimalno dvije šoljice.

Kofeinska ili ne, filtrirana ili instant, sve vrste su, čini se, zaštitne.

Međutim, za ljude koji već imaju dijabetes, slika je malo drukčija. To je zato što su neke studije pokazale da kofein u kafi smanjuje inzulinsku osjetljivost, što znači da se inzulin i razina šećera u krvi mogu zapravo povećati.

Ako imate dijabetes i teško vam je sniziti šećer u krvi, preporučuje se prestanak konzumiranja kofeina jednu ili dvije sedmice, kako biste uvidjeli da li nakon tog perioda ima poboljšanja, kada je u pitanju nivo šećera u krvi.

Kategorije: Bolesti

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*