U ovom članku možete pročitati korisne informacije o pojedinim vrstama oboljenja, kao i o ishrani koja može pomoći u prevenciji ili ublažavanju negativnog djelovanje tih oboljenja.

Srčani udar

Srčani udar ili infarkt nastaje kada dotok krvi do dijela srčanog mišića bude prekinut. To prekidanje dotoka krvi obično nastaje kada naslage masnoća, koje se nakupe unutar srčanih arterija tokom godina, napuknu ili skroz puknu što stvara ugrušak koji blokira protok krvi kroz srčane arterije.

Ako dotok krvi bude spriječen duže vremena, može doći do umiranja ćelija u srcu, permanentnog oštećenja srca, po život opasnih aritmija (nepravilnih otkucaja srca) ili čak i zatajenja srca.

Naslage masnoća, koje se nakupe unutar srčanih arterija, sadrže kolesterol, bijele krvne ćelije, kalcij i druge komponente. Naslage su prekrivene fibroznim slojem, a taj fibrozni sloj puca ukoliko se protok krvi iznenada ubrza ili ako se arterije odjednom suze.

Simptomi srčanog udara su :

Jaka bol u prsima popraćena:

1. znojenjem
2. otežanim disanjem
3. mučninom ili povraćanjem

Bol koja se s prsa širi na ruke, ramena, vrat i vilicu. Ova bol je popraćena:

1. vrtoglavicom
2. brzim i nepravilnim radom srca
3. gubitkom svijesti

Simptomi srčanog udara neće nestati s odmorom. Zato je važno prepoznati rane faze srčanog udara i tražiti hitnu pomoć. Liječenje je potrebno kako bi izbjegli sigurnu smrt. Ponekad lijekovi mogu smanjiti oštećenje na srčanom mišiću koje je nastalo prilikom srčanog udara.

Za osobe koje su pretrpjele srčani udar preporučuje se prehana koja sadrži:

1. Omega-3 masne kiseline (plava riba, orasi, bademi itd).
2. Namirnice sa smanjenim procentom masnoće (riba, piletina, grah, mahune itd).
3. Namirnice sa povišenim procentom antioksidansa (borovnice, ribizle, maline, jabuke itd).

Također je jako bitan doručak baziran na integralnim žitaricama.

Napad panike

Napadi panike su epizode intenzivnog straha ili iznenadnog osjećaja ekstremne tjeskobe koji su relativno kratkog trajanja. Simptomi uključuju osjećaj gubljenja kontrola nad sobom, što je popraćeno ubrzanim disanjem i radom srca. Osobe koje imaju napad panike mogu osjetiti vrtoglavicu i znojenje koje je posljedica drhtanja. Drugi simptomi mogu uključivati poteškoće u disanju, bol u prsima, stezanje grudnog koša i nepravilan rad srca.

Glavni uzroci napada panike mogu biti stresni događaji koji se pojavljuju neočekivano. Snaga napada panike obično dostiže vrhunac prvih 10 minuta, dok većina ostalih simptoma mogu nestati u roku od 30 minuta.

Osobe koje su sklone napadu panike, u nekoj manjoj mjeri mogu ublažiti simptome konzumirajući namirnice koje sadrže triptofanom i tirozinom. Triptofanom i tirozinom se nalaze u piletini, puretini, jajima, mahunarkama, mlijeku i mliječnim proizvodima. Napad panike se uspješno liječi uz adekvatno savjetovanje i konzumiranje lijekova.

Osteoporoza

Osteoporoza je progresivna bolesta koja napada kosti prilikom koje kosti postaju tanke i krhke. Osteoporoza obično napada osobe koje nisu uspjele postići optimalnu gustoću koštanih minerala tijekom djetinstva i tinejdžerskih godina (kritična vremena za izgradnju kostiju).

Iako se ova bolest može pojaviti i kod muškaraca, postoji veća vjerovatnoća da će se osteoporoza pojaviti kod žena koje su prošle kroz menopauzu. Prema nekim istraživanjima svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze.

Nekonzumiranje kalcija i fosfora, dva minerala potrebna za razvoj koštane mase i snage, nedostatak vitamina D a i fizička neaktivnost također mogu ubrzati razvoj osteoporoze.

Prevencija i liječenje osteoporoze uključuje konzumiranje više kalcija i vitamina D, redovne vježbe a može uključivati i odvikavanje od pušenja. Dobri izvori fosfora i kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, konzervisana riba, jaja, orasi, bademi itd.

Uz gore navedeno, izbjegavajte alkohol i konsultujte se sa ljekarom za pravilan tretman.

Astma

Astma je dugotrajna (kronična) bolest dišnog sistema koja uzrokuje upalu, grč ili stezanje bronhija kroz koje zrak ide do pluća. Astma se ne može izliječiti ali se može kontrolisati izbjegavanjem stresnih situacija i konzumiranjem lijekova.

Konzumiranjem ananasa, crvenog luka, paprike, narandže pa čak i kafe možete ublažiti astmu. Astma se najčešće javlja u djetinjstvu i traje tokom cijelog života. Pravi uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat, ali je poznato da se javlja kod ljudi koji, pored astme, pate od alergija.