Šta je dijabetes?

Diabetes ili dijabetsko stanje je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi pravilno, pa organizam ne može apsorbirati glukozu u ćelije i time napojiti iste energijom.

Ugljikohidrati su primarni izvor energije vašeg tijela. Iako tijelo može koristiti proteine, masti i ugljikohidrate za energiju, ugljikohidrati su ti koji aktiviraju dramatično oslobađanje inzulina koje je potrebno za apsorbiranje energije od strane ćelija.

Evo šta se događa s ugljikohidratima u vašem tijelu, ako nemate dijabetes:

* Kada jedete hranu koja sadrži ugljikohidrate, ugljikohidrati su pretvoreni u glukozu i budu pušteni u krvotok.

* Glukoza tada ide prema tjelesnim ćelijama noseći im energiju. Međutim, da bi glukoza mogla “ući” u ćelije potreban je “ključ” za “otključavanje” ćelija, a inzulin nosi taj ključ.

* Dakle, kada nivo glukoze u krvi bude dovoljno visok, gušterača pušta malo inzulina da “otključa” ćelije te kompletira proces dotoka glukoze u iste.

Ako imate dijabetes, taj proces ne uspije u jednoj od dvije tačke.

1. Kod dijabetesa tipa 1, gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina.

2. Kod dijabetesa tipa 2, ćelije ne prihvataju “ključ” koji nosi inzulin.

U oba slučaja, glukoza ne može ući u ćelije i tako ostaje u krvotuku a ćelije ostaju bez energije.

Kategorije: Bolesti

1 komentar

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*