Dijabetes je dugovječni problem u tijelu koji se može kontrolisati ukoliko se pridržavate pravila ponašanja i ishrane. U nastavku vam nudimo tri savjeta kako da kontrolišete ovu bolest.

Vježbajte

Osim kontrolisanja težine i uzimanja medikamenata, vježbanje je najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste preuzeli kontrolu nad dijabetesom. Vježba smanjuje masti u organizmu i promovira gubitak težine, ali čak i ako ne izgubite na težini, kao rezultat toga, vježba će poboljšati kontrolu šećera u krvi i odgovor vašeg tijela na inzulin, pa čak pomoći i u sprječavanju srčanih bolesti. Praktikujte 30 minuta vježbi pet dana sedmično. Studije pokazuju da su svi nivoi vježbi korisni, od hodanja umjerenog intenziteta do treninga većeg otpora. Ključ je u tome da pronađete nešto u čemu ćete uživati dok radite, bez obzira na to da li je to hodanje, plivanje, biciklizam, ili ples.

Ako pušite, prestanite!

Pušenje povećava rizik od razvoja dijabetesa, a kada ga imate, pušenje čini svaki problem povezan s dijabetesom gorim. Pušenje podiže nivo glukoze u krvi, sužava krvne sudove i uzrokuje upalu, a pušači imaju povećani rizik i od bolesti bubrega, oštećenje živaca i infekcija. Imajte na umu da mnogi ljudi dobiju na težini nakon odvikavanja od pušenja, jer pokušavaju da zadovolje svojepotrebe za nikotinom jedući više.

Nemojte piti alkohol

Nemojte piti alkohol ili ako već to konzumirate, pijte u manjim količinama. Konzumiranje između jedne polovine i dva alkoholna pića dnevno pokazalo se da smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u prosjeku za 30 posto.