Artritis je oboljenje kojeg karakterišu bol i ukočenost zglobova i mišića, sprječavajući vas da radite jednostavne stvari kao što su hodanje, dizanje i stajanje. Mnogi se bore da urade čak i najjednostavnije zadatke, kao što je otvaranje tegle džema ili hodanje niz stepenice. Artritis se može pojaviti kod bilo koga i u bilo koje vrijeme, uključujući mlade ljude i djecu.

Iako hranom ne možete izliječiti artritis, promjenama u ishrani možete ublažiti probleme koje uzrokuje ovo oboljenje.

Smanjite masti

Mast ima duplo više kalorija od iste količine škroba ili proteina i većina ljudi jede daleko više masti nego što je potrebno. Konzumiranjem 30gr manje masti svaki dan štedite 270 kalorija.

Smanjite šećer

Šećer sadrži samo kalorije i nema drugih vrijednosti, tako da ga možete smanjiti u ishrani. Konzumiranjem 30 gr manje šećera svaki dan štedite 120 kalorija. Možete jesti suho voće, kao što su grožđice, žitarice i puding. Za razliku od šećera i umjetnih zaslađivača, oni pružaju vitamine i minerale, ali nemojte pretjerivati, jer je suho voće prilično visokokalorično.

Unosite kalcij

Kalcij je veoma važan za održavanje zdravlja kostiju, čiji nedostatak povećava rizik od osteoporoze.
Namirnice koje će vas najbolje opskrbiti ovim mineralom su mlijeko, sir i jogurt.

Omega-3

Omega-3 polinezasićene masne kiseline su se pokazale djelotvornim kod osoba s upalnim vrstama artritisa kao što su reumatoidni i psorijatični, a najviše su koncentrisane u ribi.