Cimet se kao začin koristi u pripremi mnogih jela, a osim tog, nudi i mnogo zdravstvenih prednosti, pa je čaj od te biljke nerijetko alternativa za prevenciju različitih oboljenja.

Sprječava infekcije

Kora cimeta sadrži eugenol, hemikaliju koja nudi antiseptičke beneficije, a djelotvorna je i u uništavanju bakterija i gljivica koje mogu izazvati infekcije i bolesti. Posebno može biti koristan u sprječavanju infekcija rana uzrokovanih gljivicama i bakterijama na površini kože.

Poboljšava probavu

Eugenol u čaju od cimeta može pomoći i u sprječavanju mučnina i bolova u stomaku, nastalih usljed loše probave, tvrde stručnjaci. Mogao bi biti djelotvoran u razgradnji masti iz hrane koju vaše tijelo teško probavlja. Eugenol također može povećati proizvodnju probavnih enzima potrebnih za sprječavanje problema s probavom.

Sprječava prehladu i gripu

Čaj od cimeta se u tradicionalnoj kineskoj medicini često koristi u borbi protiv prehlade i gripe, jer eterična ulja cimeta pomažu u smanjenju zagušenja i otklanjanju sluzi. U Kini se čaj od cimeta miješa sa svježim đumbirom.

Ublažava druge vrste bolova

Eugenol u čaju od cimeta čaj može djelovati kao prirodni anestetik te pomoći u oslobađanju abdominalnih grčeva, bol od rana i osip i bol u zglobovima zbog artritisa i fibromijalgije. Također je djelotvoran u ublažavanju zubobolje i bolesti desni.