Čaj od kadulje smanjuje upale i infekcije

Kadulja je biljka koja se u svijetu koristi hiljadama godina, kako u kulinarske, tako i u medicinske svrhe.

Riječ “kadulja” zapravo potiče od latinske riječi “salvare”, što znači spasiti ili izliječiti. Dugo se uzgajala u južnoj i istočnoj Evropi, a najviše se koristila u grčkoj i italijanskoj kuhinji, gdje se smatrala čudesnom biljkom koja liječi sve.

Iako danas postoje lijekovi za gotovo sva oboljenja koja se javljaju kod čovjeka, kadulja i dalje zauzima važno mjesto u medicini, pa je mnogi još uvijek koriste kao alternativno sredstvo za liječenje različiih tegoba.

Dokazano je da kadulja poboljšava pamćenje, a ruzmarinska kiselina koju sadrži u sebi djeluje protivupalno, što ovu biljku čini pravim lijekom za tjelesne upale.

Moćni je antioksidans koji štiti ćelije od oksidacijskog oštećenja i stvaranja kancerogenih ćelija.Napravite čaj od kadulje i iskoristite ga kao sredstvo koje će olakšati bolove u grlu i infekcije koje se javljaju u ustima.

Žene u menopauzi koje imaju problem sa valovima vrućine i znojenjem, trebale bi također piti čaj od ove biljke, kako bi olakšale neugodnosti koje se javlaju kao posljedica ovog stanja. Djelotvoran je i u liječenju prehlade, gripe i bronhitisa i ne samo da djeluje kao sredstvo za iskašljavanje, već ima i sposobnost da pomogne tijelu da se riješi štetnih toksina koji izazivaju bolesti.

Ako potopite čistu krpu u hladan čaj od kadulje i stavite na otvorenu ranu, spriječit ćete infekcije i ubrzati proces zacjeljivanja rane na vašem tijelu.

Ispiranjem usta tri puta dnevno hladnim čajem od kadulje, smanjit ćete upalu desni, ali doprinijeti i liječenju drugih oboljenja i problema koji se javljaju u ustima.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*