Čili paprike sadrže impresivnu listu supstanci za koje je poznato da imaju karakteristike koje pomažu u sprječavanju različitih tjelesnih oboljenja.

Antibakterijsko djelovanje

U sebi sadrže za zdravlje koristan alkaloid, kapsaicin, koji ovom povrću daje ljut i oštar okus. Ranija laboratorijska istraživanja pokazala su da kapsaicin ima antibakterijska, antikancerogena, analgetska i antidijabetičarska svojstva. Također, utvrđeno je da kod gojaznih osoba utiče na smanjenje lošeg hoelsterola.

Jačanje imuniteta

Svježa čili paprika, crvena i zelena, bogat je izvor vitamina C, pa 100 gr svježeg čilija osigurava oko 143,7 gr tog vitamina. Vitamin C je snažan, u vodi rastvorljiv antioksidans, a potreban je za sintezu kolagena u tijelu. Kolagen je glavni, strukturni protein u tijelu potreban za održavanje integriteta krvnih sudova, kože, organa i kostiju. Redovno konzumiranje hrane bogate vitaminom C pomaže tijelu da se zaštiti od skorbuta, razvije otpornost protiv infektivnih agenasa (jača imunitet) i izbaci štetne, pro-upalne slobodne radikale iz tijela.

Zaštita od djelovanja slobodnih radikala

One su, također, bogate drugim antioksidansima kao što su vitamin A, i flavonoidima kao beta karoten, alfa karoten, lutein, zeaksantin, i kriptoksantin. Ove antioksidacijske supstance u čili paprikama pomažu u zaštiti tijela od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Kontrolisanje krvnog tlaka

Čili paprike sadrže i dobru količinu minerala kao što su kalij, mangan, željezo i magnezij. Kalij je važna komponenta ćelijskih i tjelesnih tekućina koje pomažu u kontroli srca i krvnog tlaka. Tijelo koristi mangan kao ko-faktor za antioksidacijski enzim superoksid dismutazu.

Vitamini B-kompleksa kao što su niacin, piridoksin (vitamin B-6), riboflavin i tiamin (vitamin B-1) također se nalaze u čili paprikama.