Cink je mineral neophodan za rast i razvoj u svim fazama života čovjeka. Doprinosi zdravlju imunog sistema, liječenju rana i struktuiranju proteina i ćelijskih membrana.

Dobri izvori cinka

Veoma dobar izvor cinka su proizvodi od mesa, ali i ostrige, repa, grašak, kikiriki, zob, bademi, sjemenke tikve, đumbirov korijen i orasi. Cjelovite žitarice su također bogate cinkom i sadrže više od rafiniranih, jer se pri preradi uklanjaju zrna koja sadrže više ovog minerala.

Zdravstvene prednosti

Istraživanja su pokazala da je cink veoma dobro sredstvo za njegu kože, odnosno liječenje akni. Kontrolira količinu testosterona u tijelu koji igraju dominantnu ulogu u nastajanju akni.

Igra veoma važnu ulogu u liječenju hroničnih infekcija i doprinosi bržem oporavku tijela od različitih oboljenja.

Cink obezbjeđuje bolji osjećaj za miris i okus, djeluje kao antioksidans, štiti tijelo od mnogih infekcija i doprinosi razvoju fetusa.

Šta se dešava ako se ne uzima dovoljno cinka?

Obzirom da je cink uključen u mnogo ključnih procesa u tijelu, znakovi i simptomi nedostatka cinka su različiti. Do nedostatka može doći kada se nedovoljno unosi kroz ishranu, kada se slabo apsorbira i u vrijeme kada je tijelu potrebna veća količina ovog minerala. Znakovi nedostatka cinka u organizmu su problemi u razvoju, opadanje kose, diarhea, impotencija, slabije zacjeljivanje rana, oslabljen apetit, te poremećaji očiju i kože.

Nedostatak cinka može dovesti i do raka prostate, pa se osobama koje imaju problema sa prostatom preporučuje svakodnevna doza od 15 mg cinka, za šta je ipak potrebno konsultovati se sa doktorom.

Posljedice prevelikog unosa cinka

Ne postoje podaci koji govore o štetnom djelovanju prevelikog unosa cinka kroz ishranu. Ipak, dugoročno uzimanje veće količine dodatka cinka nego što to tijelo zahtjeva pokazalo se da potiskuje imuni sistem, smanjuje HDL ili dobri holesterol i količinu bakra u tijelu.