Citrusno voće sadrži vitamine, minerale, fitohemikalije i vlakna, što nudi dovoljno razloga da ovo voće češće i konzumirate.

Limun, limeta i grejpfruit sadrže vrlo malo kalorija, narandža i mandarina više, ali ipak, nijedna od spomenutih vrsta citrusnog voća se ne svrstava u grupu visoko kaloričnih namirnica.

Najpopularnija je narandža, čiji se sok najčešće konzumira ujutru, uz doručak.

Citrusno voće se međusobno razlikuje po stepenu kiselosti. Limun i limeta su vrlo kiseli, pa se uglavnom ne jedu sami. Grejp je manje kiseo, a narandža i mandarina su vrlo slatke.

Čuvanje i konzumiranje

Može se čuvati na sobnoj temperaturi sve dok je kora netaknuta, a kada se kora skine, preostali dijelovi ovog voća bi se trebali čuvati u frižideru.

Narandže se mogu jesti same, nakon što se oguli kora, a unutrašnjost razdvoji na kriške. Grejp također, osim što ćete vjerovatno poželjeti dodati malo šećera kako biste ublažili kiseli okus. Ove dvije vrste voća možete iskoristiti i u različitim receptima ili ih iscijediti, pa poslužiti kao sok.

Nutricijske informacije

Jedna narandža srednje veličine sadrži 70 miligrama vitamina C, 39 mikrograma folne kiseline, 52 miligrama kalcija, 169 mikrograma luteina, 3 grama vlakana i oko 60 kalorija.

Jedna polovina grejpa srednje veličine sadrži 178 miligrama kalija, 44 miligrama vitamina C, 1453 mikrograma likopena, 1.4 grama vlakana i 41 kaloriju.