Čokolada i banane za smanjenje krvnog pritiska

Većina ljudi zna da je smanjenje unosa natrija veliki korak u ishrani do nižeg krvnog pritiska, ali da li ste znali da postoji nekoliko zdravih namirnica koje će također uticati na to? Da, dobro ste pročitali, namirnice kao što su, na sreću mnogih, banane i tamna čokolada biće vam od koristi ako vam je povišen krvni pritisak.

Banane

Banane su ukusno i relativno jeftino voće ispunjeno vlaknima, vitaminima i mineralima. One su, zbog njihovog sadržaja kalija, dar prirode za smanjenje krvnog pritiska.

Kalij je esencijalni nutrijent koji snižava krvni tlak, balansirajući štetno djelovanje natrija. Djeluje kao prirodni diuretik: što više kalija jedete, više natrija i vode se izlučuje u urinu.

Naučnici smatraju da kalij aktivno opušta i krvne sudove.

Tamna čokolada

Ljubitelje čokolade, radujte se! Vjerovali ili ne, tamna čokolada je, zapravo, magični lijek za smanjenje krvnog pritiska. Pitate se koji joj sastojak daje te prednosti? “Polifenoli” je termin koji se koristi za opisivanje visoke klase bioaktivnih fitohemikalija, naučno dokazano zaštitnika od oboljenja srca i krvnih sudova.

Flavonoidi su potklasa polifenola (flavonoidi čine oko dvije trećine našeg unosa polifenola). Zaista, flavonoidi su super, za srce zdrave biljne hemikalije visoko koncentrisane u voću, povrću i, pogađajte, tamnoj čokoladi!

I kakao sadrži mnogo flavonoida. Ustvari, tamna čokolada ima tako visoko koncentrisanu količinu flavonoida da je bolja od od crvenog vina.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*