Luk je niskokalorično povrće, sa vrlo malo masti, a značajnom količinom topivih vlakana. Fitohemijska jedinjenja allium i alil disulfid koji se nalaze u luku, enzimskim reakcijama pretvaraju se u alicin, kada se njihovo modificirano lišće drobi, kida, siječe, itd. Istraživanja su pokazala da ovi spojevi imaju antimutagena i antidijabetičarska svojstva.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da allicin smanjuje proizvodnju holesterola, a utvrđeno je da ima antibakterijska i antigljivična svojstva.

Osim toga, alicin smanjuje i ukočenost krvnih sudova, oslobađanjem azotnog oksida, smanjujući na taj način ukupni krvni pritisak. Nadalje, blokira formiranje ugrušaka i ima fibrinolitsko djelovanje u krvnim sudovima. Dakle, pomaže u smanjenju ukupnog rizika od koronarnih oboljenja, periferne vaskularne bolesti i moždanog udara.

Bogat je izvor kroma, minerala u tragovima koji pomaže ćelijama tkiva da adekvatno odgovore na inzulin u krvi. On na taj način poboljšava djelovanje inzulina i kontrolu razine šećera kod dijabetičara.

Također, dobar je izvor antioksidansa flavonoid kvercetina, za kojeg je utvrđeno da ima antikancerogeno, antiupalno i antidijabetsko djelovanje.

U sebi sadrži vitamin C i mineral mangan, a dobar je izvor i B-kompleks vitamina kao što su pantotenska kiselina, piridoksin, folna kiselina i tiamin.