Grejp je citrusno voće, slično narandži i pomeli, sa mnogo zdravstvenih prednosti. Njegova unutrašnjost može biti i crvene boje, što je posebno pogodno za zdravlje, a u nastavku saznajte i zašto.

Održava normalnu tjelesnu težinu

Grejp nema masti, natrija ili holesterola. Ne sadrži mnogo ugljikohidrata, ali je bogat vlaknima i vodom. Također sadrži i veću količinu proteina, vitamina A i C, kao i niz drugih nutrijenata. S obzirom na osjećaj sitosti koji vam ova vrsta voća pruža, bez kalorija koje doprinose gojaznosti, grejp se s razlogom često nalazi na listi namirnica koje održavaju normalnu tjelesnu težinu.

Kontroliše holesterol u krvi

Istraživanje sprovedeno 2006. godine u SAD-u pokazalo je da jedan grejp dnevno pomaže u smanjenju holesterola u krvi. Crveni grejp je bio posebno koristan u smanjenju količine triglicerida u krvi. Sok od grejpa je isto toliko djelotvoran kao i svježe voće, navodi se u rezultatima istraživanja.

Antioksidans

Vitamin C je važan antioksidans koji doprinosi obnavljanju tkiva, čisteći slobodne radikale i sprječavajući njihovo djelovanje. U svakom slučaju, tijelo treba da se oslobodi tih štetnih elemenata koji bi mogli dovesti do bolesti srca i raka, a konzumiranjem crvenog grejpa bogatog spomenutim vitaminom uveliko ćete doprinijeti rješavanju ovih, ali i drugih zdravstvenih problema.