Da li je začinjena hrana djelotvorna u liječenju gripe

Gripa je je akutno zarazno oboljenje, prvenstveno respiratornog sistema, izazvano virusom influence. Sve vrste gripe imaju slične simptome, koji mogu varirati, a uključuju groznicu, kašalj, kongestiju, bolove u tijelu, glavobolju, grlobolju i umor. Mnoge osobe smatraju da jako začinjena hrana može ublažiti simptome gripe, posebno zakrčenost.

Ljuti feferoni

Ljuti feferon često se dodaje u hranu kako bi bila začinjenija, te imala jači okus. U tradicionalnoj medicini koristio se kapsaicin, aktivni sastojak u feferonima, koji već stoljećima djeluje kao analgetik, pomažući cirkulaciju, rješavajući probavne probleme i potičući apetit. Iako se nije ispitivala povezanost namirnica koje sadrže feferone sa simptomima gripe, vršilo se istraživanje koje je pokazalo da nazalni sprejevi koji sadrže kapsaicin mogu smanjiti kongestiju ili zakrčenost. Studija iz 2011. godine pokazala je da su ispitanici koji su koristili kapsaicin sprej za nos tokom dvije sedmice, imali manju zakrčenost.

Hren

Hren je pikantna biljka koja ima nekoliko zdravstvenih pogodnosti, uključujući i antibiotske karakteristike. Prema nekim istraživanjima, sok od korijena hrena može učinkovito liječiti sinusne probleme koji se mogu pojaviti s gripom. Tradicionalna medicina preporučuje da osobe sa zakrčenjem sinusa uzimaju jednu i pol kašikicu naribanog hrena, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Hren također možete dodati i u vaš obrok kako biste mu poboljšali okus, ali i izliječili zagušenje.

Bijeli luk

Bijeli luk se često koristi pri kuhanju kao poboljšivač okusa, a mnoge kulture su ga koristile kao lijek. Ova povrtna biljka sadrži antioksidanse i može zaštititi vaše tijelo od slobodnih radikala, a djeluje i kao sredstvo protiv zakrčenja. Iako ne postoje istraživanja koja su ispitala bijeli luk i gripu, dokazano je da ova povrtna biljka može pomoći u sprječavanju prehlade.

Preporuke

Posavjetujte se s liječnikom ako smatrate da imate gripu. Vaš liječnik može pružiti konkretne preporuke u vezi sa hranom koju biste trebali jesti dok imate gripu. Začinjena hrana može pomoći u oslobađanju nekih simptoma gripe, ali je potrebno još istraživanja. Ako imate bilo kakve gastrointestinalne simptome uz gripu, začinjena hrana može dodatno povećati ovaj problem, ali ako nemate nikakvih stomačnih problema, dodajte začine u obroke kako biste ublažili zagušenje.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*