Da li je zdravo jesti roštiljsko meso

Ako je prženje mesa na roštilju vaša najdraža metoda kuhanja ove namirinice, trebali biste paziti da meso bude temeljno skuhano, a nikako spaljeno, što je od vitalnog značaja za vaše zdravlje. Kada se meso spali, vrlo lahko se mogu razviti kancerogene susptance koje mogu biti veoma štetne. Dakle, ako već ne možete odoljeti roštiljskom mesu, pokušajte izbjegavati ono koje je zagoreno i potrudite se da u unutrašnjosti bude potpuno skuhano.

Štetne tvari

Kada se meso kuha na roštilju, na visokoj temperaturi, stvaraju se hemikalije zvane heterociklični amini ili policiklični aromatski ugljikovodici. Količina ovih spojeva ovisi o temperaturi na kojoj se kuha meso i koliko dobro je skuhano. U zagorenim, napola ugljenisanim komadima mesa posebno su koncentrisane ove hemikalije, koje se također nalaze u duhanskom dimu. Ovi spojevi su od posebne važnosti jer su mutageni, što znači da se može promijeniti DNK ćelija i time potencijalno povećati rizik od raka.

Rizik od karcinoma

Prevelika konzumacija preprženog mesa na žaru povezana je s povećanim rizikom od nastajanja niza karcinoma. To uključuje rak debelog crijeva, gušterače i prostate.

Rezultati istraživanja

Studija objavljena 2007. godine u časopisu „Istraživanje karcinoma“ proučavala je djelovanje kuhanog mesa na štakorima. Rezultati su pokazali da meso skuhano na visokim temperaturama doprinosi stvaranju hemikalija, heterocikličnih amina koji mogu doprinijeti mutaciji i nastajanju karcinoma. Nakon 20 sedmica izloženosti kuhanom mesu, kod štakora su se razvile ćelije, uzročnici raka u ventralnom režnju prostate. Međutim, istakli su istraživači, mutacije povezane s kuhanim mesom najčešće su uzročnici raka, ali to ne znači da ova hrana uvijek izaziva ovo oboljenje.

Savjeti za kuhanje mesa na roštilju

Da ne biste prepržili meso na roštilju, stručnjaci savjetuju da se ova namirnica prethodno malo skuha u vodi kako biste smanjili količinu štetnih hemikalija ili da izrežete meso na tanje komade kako bi se brže i temeljitije ispržilo.

Još jedan način da umanjite njegovu štetnost jeste da meso tokom prženja na roštilju konstantno prevrćete, ne dozvoljavajući da se ugljeniše niti jedan njegov dio. Ukoliko vam se to i desi, odsijecite taj dio mesa i bacite.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*