Iako konzumiranje masnih komada govedine može povećati količinu zasićenih masti i kalorija u vašem tijelu, ne biste trebali u potpunosti izbjegavati crveno meso, jer sadrži različite nutrijente, uključujući cink, željezo, kreatin i proteine, sve hranjive tvari koje su neophodne za izgradnju zdravih mišića.

Proteini u crvenom mesu…

Ako pokušavate da izgradite mišiće, konzumiranje dovoljno proteina je od vitalnog značaja. Prema podacima Američkog ministarstva poljoprivrede, protein je osnova za izgradnju mišića, kože, kostiju i hrskavice. Proteini su također odličan izvor vitamina, važnih enzima i hormona. Stručnjaci preporučuju da odrasle žene troše oko 5 gr, a muškarci između 5,5 do 6,5 gr proteina dnevno, ovisno o dobi. Važno je napomenuti da se ove smjernice odnose na osobe koje su fizički manje aktivne, jer se sportašima preporučuje veći unos proteina dnevno, zavisno o stepenu njihovih fizičkih aktivnosti.

Kreatin…

Meso, pogotovo crveno, sadrži visok nivo kreatina. Kada kreatin uđe u tijelo, on se pretvara u hemikaliju koja se zove fosfokreatin, a koja je pohranjena u mišićima. Tokom vršenja aktivnosti za izgradnju mišića, kao što je dizanje tegova ili trčanje, fosfokreatin se pretvara u adenozin trifosfat, hemijski spoj koji je glavni izvor energije za tijelo.

Željezo…

Mnoga istraživanja su pokazala da je meso jedan od najbogatijih izvora željeza u prehrani. Željezo se nalazi na površini crvenih krvnih ćelija, u tvari koja se zove hemoglobin, a koja je odgovorna za isporuku kisika u različite dijelove tijela. Budući da se mišići oslanjaju na kisik kao bi proizveli energiju, postojanje dovoljno željeza u tijelu je od vitalnog značaja, a njegovu razinu ćete provjeriti testiranjem krvi. Uzimanje dodatka ovog minerala se preporučuje samo osobama kojima je dijagnosticiran manjak željeza.

Cink…

Crveno meso je značajan izvor cinka, koji ima različite uloge u ljudskom tijelu. Podržava zdravlje imunog sistema, što je veoma važno, jer imuni sistem može biti narušen kod sportaša i bodibildera koji mnogo treniraju kako bi izgradili mišiće. Kod muškaraca, cink povećava i razinu testosterona, te igra važnu ulogu u održavanju zdravlja prostate.

Nemasno crveno meso kao najbolji izbor

Iako je crveno meso bitan dio zdrave prehrane, ipak ga treba konzumirati u umjerenim količinama. Preporučuje se konzumiranje nemasnog crvenog mesa kako bi se spriječio unos velikih količina zasićenih masti.