Da li špinat nakon kuhanja gubi korisne nutrijente

Špinat je zeleno lisnato povrće koje je veoma dobar izvor hranjivih tvari. Kuhanjem se u ovom povrću može smanjiti razina vitamina C, niacina, folne kiseline i luteina, što ipak ne znači da se u potpunosti iscrpljuju ovi nutrijenti. U nastavku saznajte koliko se nutricijski sastav špinata mijenja nakon kuhanja.

Vitamin C

100 gr sirovog špinata sadrži 28.1 mg vitamina C, dok ista količina kuhanog špinata ima 9.8 mg. Vitamin C je potreban za funkciju imunog sistema, zdravih krvnih žila i vezivnog tkiva, te za normalno zacjeljivanje rana. Institut za medicinu dnevno preporučuje 75 mg vitamina C za žene i 90 mg za muškarce.

Niacin

100 gr sirovog špinata ima 0.724 mg niacina, a skuhani 0.490 mg. Niacin, također poznat kao vitamin B-3, potreban je za mnoge biohemijske reakcije, kao i za pretvaranje hrane u energiju. Preporučuje se 16 mg niacina dnevno za muškarce i 14 mg za žene.

Folna kiselina

U 100 gr sirovog špinata nalazi se 194 mcg folne kiseline, dok skuhani sadrži 146 mcg. Folna kiselina je vitamin B potreban za proizvodnju crvenih krvnih ćelija i metabolizam aminokiselina, a količina koja se dnevno preporučuje svim odraslim osobama je 400 mcg.

Lutein

100 grama sirovog špinata sadrži 12.198 mcg luteina i zeaksantina, dok 100 gr kuhanog špinata ima 11.308 mcg. Lutein je fitohemikalija povezana sa vitaminom A i beta karotenom. Djeluje kao antioksidans koji štiti ćelije od slobodnih radikala. Dok se kuhanjem u špinatu povećava količina vitamina A i beta karotena, količina luteina se smanjuje.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*