Mlijeko, te njegovi proizvodi, sir i jogurt, smatraju se veoma zdravim, jer sadrže veću količinu kalcija koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba. Ipak, zbog različitih sorti mlijeka, sira i jogurta, ovi proizvodi nisu jednaki u količini kalcija, proteina i drugih, dodanih sastojaka.

Mlijeko

Mlijeko je osnova za jogurt i sir, pa postoje i sličnosti u nutritivnim vrijednostima ovih namirnica. Mlijeko je dostupno punomasno, sa niskom razinom masnoće i nemasne sorte. Jedna šoljica punomasnog mlijeka sadrži 149 kalorija, 7,69 grama proteina, 7,93 grama masnoće, 105 miligrama natrija i 207 mg kalcija. Postoji nekoliko sireva napravljenih od manje masnog mlijeka, ali oni izgube svoj izgled i okus.

Sir

Sir najčešće sadrži više zasićenih masti, osim ako kupite vrstu sa manjom količinom masnoće ili od obranog mlijeka. 30 gr cheddar sira sadrži 113 kalorija, 6,97 grama proteina, 9,28 grama masti, 174 miligrama natrija i 202 miligrama kalcija. Mozzarella sir je često napravljen od obranog mlijeka, s manje masnoće, a krem sir ne zadržava kalcij iz mlijeka. Manje masni švapski sir koji obezbjeđuje samo jedan posto masnoće sadrži više proteina od mlijeka.

Jogurt

Postoje razne vrste jogurta, uključujući punomasni, manje masni i nemasni. Sadržaj masti je uglavnom sličan kao i u mlijeku. No, jogurt je kultivirani mliječni proizvod i sadrži aktivne probiotike koji se ne nalaze u mlijeku ili siru. Probiotici su zdrave bakterije koje mogu poboljšati probavu, liječiti proljev, te spriječiti i liječiti infekcije. Jedna šoljica punomasnog jogurta sadrži 149 kalorija, 8,5 grama proteina, 7,96 grama masti, 113 miligrama natrija i 296 miligrama kalcija. Jogurt opskrbljuje malo više kalcija od mlijeka ili sira, često mu se dodaje šećer i voće, zbog čega se razlikuje od ove dvije namirnice.