Ako ste i vi jedna od osoba koja pri konzumiranju lubenice odstranjuje njene sjemenke, trebali biste razmisliti prije nego ih sljedeći put bacite, jer one mogu biti veoma značajan izvor hranjivih tvari. Ipak, zbog njihove kalorijske vrijednosti, treba obratiti pažnju na količinu koju unosite u vaš organizam.

Kalorijski sadržaj

30 gr sjemenki lubenice sadrži 158 kalorija, što obuhvata 7,9 posto od preporučenog dnevnog unosa kalorija.Upravo zbog ovog, sjemenke lubenice se po kalorijskom sadržaju svrstavaju u istu grupu kao i orašaste grickalice. Kalorijska gustoća čini ove sjemenke povoljnim za osobe koje su više fizički aktivne.

Sadrže dijetalne masti

Još jedna od zdravstvenih prednosti sjemenki je njihova obogaćenost dijetalnim mastima. Svaka porcija od 30 gr obezbjeđuje 13,4 gr dijetalnih masti, većina njih je nezasićena i mogu biti vrlo korisne, jer pomažu tijelu da apsorbuje nutrijente.

Sadrže malu količinu ugljikohidrata

Ako vaša prehrana treba da podrazumijeva namirnice sa manje ugljikohidrata, onda su sjemenke lubenice pravi izbor, jer 30 gr sadrži samo 4.3 gr ovih nutrijenata.

Bogate proteinima

Bogat su izvor proteina koji su od vitalnog značaja za vaše zdravlje, jer su tijelu potrebni kako bi izgradilo i obnovilo tkiva u tijelu. Obzirom da su proteini veoma važni, stručnjaci preporučuju konzumiranje najmanje 0,8 gr ovh sjemenki dnevno po svakom kg jedne odrasle osobe.

Sadrže manju količinu vitamina

Ne obezbjeđuju mnogo vitamina, ali ipak sadrže manju količinu tiamina, niacina i folne kiseline, također poznate i kao vitamini B1, B3 i B9. Ovi vitamini pomažu tijelu da hranu pretvori u energiju.

Dobar su izvor minerala

Minerali kao što su kalcij, magnezij, kalij i fosfor nalaze se u sjemenkma lubenice i za razliku od drugih sjemenki i orašastih grickalica, one sadrže vrlo nisku razinu natrija.