Muškatni oraščić se često koristi pri kuhanju zbog njegovog doprinosa okusu i nutricijskoj obogaćenosti jela. Ulje i muškatni oraščić u prahu tradicionalno se koriste kao aromatični začin i prirodni lijek, iako je mali broj naučnih istraživanja koja dokazuju ljekovita svojstva.

Nutricijski sadržaj

Muškatni oraščić je dobar izvor različitih minerala, posebno bakra, mangana, magnezija, željeza i fosfora. Bakar i mangan su potrebni vašem tijelu kao kofaktori za superoksid dismutazu, snažni antioksidans koji uklanja slobodne radikale, dok je željezo važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Muškatni oraščić je također dobar izvor mnogih B-vitamina, prehrambenih vlakana, te raznih flavonoida i esencijalnih ulja.

Ublažava probavne probleme

Ako imate probavnih problema, kao što su zatvor, nadutost ili proljev, male količine muškatnog oraščića posute na hranu ili u piće mogu vam biti od pomoći. Ulje muškatnog oraščića ublažava želučane tegobe uklanjajući suvišni plin iz vaših crijeva. Neka od njegovih eteričnih ulja djeluju antimikrobno, pogotovo protiv bakterija koje najčešće uzrokuju čir želuca i druge gastrointestinalne bolesti.

Smanjuje kardiovaskularne probleme

Postoje dokazi da muškatni oraščić pomaže u snižavanju krvnog tlaka, te da djeluje protivupalno. Kao i klinčić, muškatni oraščić sadrži eugenol, fitohemikaliju za koju se smatra da pozitivno djeluje na kardiovaskularni sistem, opuštanjem arterija i stimulisanjem cirkulacije krvi. Ulje muškatnog oraščića također ima prednosti, obično se utrljava u bolne mišiće i primijenjuje za zubobolju.

Veće količine mogu izazvati zdravstvene probleme

Muškatni oraščić ipak treba koristiti umjereno. Prstohvat ili dva ovog začina u prahu smatra se normalnom dnevnom količinom, ali više od 30 grama može dovesti do halucinacija, niskog krvnog tlaka, vrtoglavice, lupanja srca, mučnine ili povraćanja. Također može izazvati alergijske reakcije, pa ukoliko imate djecu, čuvajte ga van njihovog dohvata.