Sol ili natrijev hlorid sastojak je koji se svakodnevno koristi u kuhinji. Dostupna je u različitim veličinama i oblicima čestica, a osim u kulinarske, koristi se i u medicinske svrhe.

Obogaćenost jodom

Jodizirana sol jedan je od najčešćih izvora dijetalnog joda koji je vrlo bitan za proizvodnju hormona štitnjače. Vrlo je važan dio naše prehrane, obzirom da tijelo samo ne proizvodi jod.

Bez dovoljno joda, tiroidna žlijezda se povećava u pokušaju da održi korak s tijelom koje zahtijeva hormon štitnjače. To može dovesti do ozbiljnih stanja kao što je razvoj gušavosti ili hipotireoze.Tijelo također zahtijeva hormone štitnjače za odgovarajući razvoj mozga i koštane strukture tokom trudnoće i djece u ranom razvoju. Ako trudnice ili majke dojilje pate od nedostatka joda, djeca mogu patiti od mentalne retardacije. Adekvatan unos jodizirane soli može spriječiti takve nedostatke i njihove kobne rezultate.

Hidratacija tijela

Sol je neophodna za održavanje hidratacije tijela. Izuzetno je važna za održavanje ravnoteže elektrolita za nesmetano funkcioniranje ljudskog sistema. Ovi elektroliti najviše zahtijevaju magnezij, kalij, kalcij i natrij. Za fizički aktivne osobe, bitno je da se nadoknadi nedostatak vode i soli nastao znojenjem. Kada tijelo dehidrira i bolesti poput proljeva oslabe sistem, liječnici savjetuju da koristite mješavinu vode, šećera i soli, kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.

Krvni pritisak i kardiovaskularno zdravlje

Dokazano je da kuhinjska sol određuje krvni pritisak i ima utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Visok krvni pritisak ili hipertenzija prijetnja je za srčani udar, a neadekvatan unos soli može uzrokovati zdravstvene probleme.

Nizak krvni tlak može se liječiti konzumiranjem više soli i tekućine. Ovo će pomoći da pojačate volumen krvi u arterijama, što rezultira porastom krvnog tlaka. Ako je krvni tlak previsok i drugi organi poput očiju, bubrega i mozga također su pod rizikom. Konzumiranje previše soli završava zadržavanjem previše vode u tijelu, što je povezano sa za zatajenjem srca.

Dijabetes

Normalna razina inzulina neophodana je za održavanje tijela zdravim. Ishrana s niskom količinom soli može oslabiti osjetljivost tijela na inzulin. To smanjuje sposobnost tijela da probavlja glukozu, pružajući manje energije jetri, mišićima i nervnom sistemu, što može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Oralna higijena

Bolne bakterijske infekcije u ustima mogu se ublažiti ispiranjem usta slanom vodom. Pomiješajte 1/2 kašikice soli sa 1 šoljicom tople vode. Ovo pomaže da se smanji otok i smiri upala desni. Ukoliko pomiješate ¼ kašikice soli, sode bikarbone i 1 šoljicu tople vode, održat čete vaše zube čistim i bijelim, te zadržati desni zdravim.