Normalan metabolizam, rast i razvoj zahtijevaju vitamine B skupine, od kojih svaki igra određenu ulogu u zajedničkom održavanju bioloških funkcija. Nedostatak vitamina B može dovesti do anemije, umora, depresije, lošeg imunog sistema, abnormalnog srčanog ritma i slabe mišićne kontrole.

Tiamin i riboflavin, B1 i B2 vitamini

Primarna uloga tiamina i riboflavina jeste da djeluju kao koenzimi u metabolizmu, pretvarajući hranu u energiju. Tiamin i riboflavin također pomažu u regulaciji apetita, otkucaja srca, mišića i funkcije centralnog nervnog sistema. Namirnice bogate tiaminom su svinjetina, morski plodovi, cjelovite žitarice, krompir, mahunarke i sjemenke. Mliječni proizvodi, jetra i zeleno lisnato povrće poznati su po njihovom visokim sadržaju riboflavina.

Niacin ili vitamin B3

Niacin prvenstveno djeluje kao koenzim u energetskom metabolizmu, održava normalnu kožu, probavu i funkciju nervnog sistema. Velike doze niacina koriste se za snižavanje triglicerida, vrste masti u krvi povezanih s bolestima srca. Niacin je prisutan u mesu, peradi, ribi, jajima, grahu, orasima i obogaćenim žitaricama.

Piridoksin ili vitamin B6

Piridoksin je neophodan za metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata, kao i za proizvodnju hemoglobina, proteina koji prenosi kisik po cijelom tijelu. Serotonin, neurotransmiter odgovoran za regulaciju spavanja, apetit i raspoloženje, zahtijeva prisutnost ovog vitamina. Piridoksin se koristi za liječenje sindroma karpalnog tunela i poremećaje spavanja. Neki dokazi ukazuju da je prehrana sa niskom količinom piridoksina povezana sa smanjenim imunitetom i povećanim rizikom od bolesti srca. Meso, riba, jaja, mliječni proizvodi, orasi i žitarice su vrlo bogat izvor piridoksina.

Folna kiselina ili vitamin B9

Folna kiselina ili vitamin B9 odgovorna je za metabolizam proteina i proizvodnju novog tkiva, DNA i crvenih krvnih zrnaca. Prehrambeni nedostaci folne kiseline rezultiraju anemijom, stanjem koje karakterizira smanjenje crvenih krvnih ćelija. Simptomi anemije su umor, slabost, mentalna konfuzija, ukočenost, te slabe imunološke i probavne funkcije. Folnu kiselinu treba značajno povećati tokom trudnoće kako bi se zadovoljile potrebe fetusa u razvoju, a nedostaci mogu dovesti do poremećaja pri rođenju. Svježe voće i povrće, goveđa jetra i grah izvrsni su izvori folne kiseline.

Vitamin B12

Vitamin B12 je neophodan za metabolizam ugljikohidrata i proteina, sintezu crvenih krvnih ćelija, DNA i hormona. Za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i probavnog trakta također je potreban ovaj vitamin. Njegov nedostatak može dovesti do lošeg apetita i crijevne apsorpcije, što rezultira anemijom sa simptomima sličnim onima koje uzrokuje nedostatak folne kiseline. Vitamin B12 se prirodno javlja u proizvodima životinjskog porijekla, ali se može dobiti iz biljne hrane i žitarica.