Iako možda zaboravljeno, dud je sočno i ukusno voće, sa vrlo malo kalorija. Sadrži mnoge, za zdravlje korisne nutrijente, koje ne sadrže druge vrste bobičastog voća.

Naučna istraživanja su pokazala da dud ima pozitivan uticaj na borbu protiv kancerogenih oboljenja, starenje, neurološke bolesti, upale, dijabetes i bakterijske infekcije.

Bobice ovog voća sadrže rezveratrol, drugi polifenolni flavonoid antioksidans. Rezveratrol štiti od moždanog udara izmjenom molekularnih mehanizama u krvnim sudovima, smanjujući njihovu osjetljivost na oštećenja kroz smanjenu aktivnost angiotenzina (sistemskog hormona koji izaziva suženje krvnih sudova, što uzrokuje povećanje krvnog pritiska) i povećanu proizvodnju vazodilatatornog hormona, azotnog oksida.

Osim toga, njegove bobice su odličan izvor vitamina C koji je snažan prirodni antioksidans. Potrošnja hrane bogate vitaminom C pomaže tijelu da se odupre infekcijama i štetnim slobodnim radikalima.

Nadalje, dud sadrži i manje količine vitamina A i E. Konzumacijom duda opskrbit ćete se i drugim polifenolnim antioksidansima, kao što su lutein, zeaksantin, te alfa i beta karoten. Zajedno, ove supstance djeluju kao zaštita od slobodnih radikala koji igraju važnu ulogu u starenju i različitim oboljenjima.

Dud je odličan izvor željeza, što je rijetka osobina bobičastog voća. Željezo, kao sastavni dio hemoglobina unutar crvenih krvnih ćelija, određuje kapacitet krvi za prijenos kisika.

Dobar je izvor i minerala kao što su kalij, mangan, i magnezij. Kalij je važna komponenta ćelija i tjelesnih tekućina koja pomaže kontrolu srca i krvnog tlaka. Mangan tijelo koristi kao ko-faktor za antioksidativni enzim superoksid dismutazu.

Bogat je i vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminom K. Sadrži vrlo značajne količine vitamina B-6, niacina, riboflavina i folne kiseline. Ovi vitamini djeluju kao ko-faktori i pomažu tijelu u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti.