Eterična ulja u origanu liječe prehladu i gripu

Origano sadrži impresivnu listu biljnih spojeva za koje je poznato da imaju sposobnosti sprječavanja različitih oboljenja i unaprijeđenja zdravlja.

Dijelovi ove biljke ne sadrže holesterol, ali su bogat izvor dijetalnih vlakana, što pomaže u kontrolisanju nivoa holesterola u krvi.

Origano sadrži za zdravlje korisna eterična ulja, kao što su karvakrol, timol, limonen, pinen, ocimen, i kariofilen. Koriste se za liječenje prehlade, gripe, blage groznice, loše probave, problema sa želucem i bolnih menstruacija.

Za timol, koji se također nalazi u origanu, utvrđeno je da ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje.

Biljka je bogata i polifenolnim flavonoid antioksidansima (vitamin A, karoten, lutein, zeaxantin ,kriptoxantin), te je ocijenjena kao jedan od biljnih izvora s najvišim antioksidacijskim djelovanjem. Ovi spojevi pomažu u zaštiti od slobodnih radikala i reaktivnih vrsta kisika koji igraju važnu ulogu u starenju.

Ova izvanredna biljka izvrstan je izvor minerala kao što su kalij, kalcij, mangan, željezo i magnezij. Kalij je važna komponenta ćelijskih i tjelesnih tekućina koje pomažu kontrolu srca i krvnog pritiska uzrokovanih visokim natrijem. Mangan i bakar tijelo koristi kao ko-faktor za antioksidativni enzim superoksid dismutazu. Željezo pomaže u sprječavanju anemije, a magnezij i kalcij su važni minerali za metabolizam kostiju.

Osim prethodno navedenih vitamina, origano u sebi sadrži i vitamin C koji tijelu pomaže da razvije otpornost na tjelesne infekcije, odupirući se istovremeno i djelovanju slobodnih radikala.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*