Eterična ulja uglavnom su prepoznatljiva po svom pozitivnom djelovanju na izgled i ljepotu kože, ali osim ovih prednosti različite vrste ulja nude i različite zdravstvene beneficije, a u nastavku saznajte i koje.

Metvica

Osim što je djelotvorna u suzbijanju lošeg zadaha, metvica se također koristi i za ublažavanje mučnine i drugih želučanih problema, kao i u sprječavanju svrbeža. Stavite kap ulja od metvice u toplu vodu i udahnite paru kako biste se izborili sa kongestijom ili nanesite razrijeđeno ulje na bolne mišiće. Važno je napomenuti da je metvica ključni sastojak u mješavinama koje se koriste za menstrualne probleme.

Lavanda

Djeluje antibakterijski i često se koristi kao sredstvo za probavu i liječenje glavobolje. Za lavandino ulje mnogi tvrde da djeluje umirujuće na nervni sistem, poboljšava kvalitet sna, ublažava bol u zglobovima, te se bori protiv mnogih zdravstvenih problema, od urinarnih poremećaja, respiratornih problema do visokog krvnog pritiska i akni.

Sezam

Ulje sezama je najviše poznato zbog svojih hidratacijskih kvalieta, što ga čini najboljim sredstvom za njegu kože i kose. Osim pozitivnog djelovanja na ljepotu, sezamovo ulje ima i druge prednosti, pa se zbog masnih kiselina koristi i kao sredstvo za ublažavanje stresa i krvnog pritiska, ali i za usporavanje razvoja raka u ćelijama.

Bor

Borovo ulje pomaže u liječenju problema s kožom, uključujući psorijazu, ekceme i bubuljice, ubrzava metabolizam, djeluje kao protuotrov, ublažava bol u zglobovima i artritis, odstranjuje bakterije i respiratorne probleme koji se javljaju uz prehladu i gripu.

Klinčić

Ulje od klinčića je popularni lijek za dentalne probleme, uključujući bolove zuba, desni i ušiju, ali i probavne probleme, želučane tegobe i globolje. Osim pobrojanih prednosti, ovo ulje djeluje i kao afrodizijak, što ga čini i lijekom za stres.