Eterično ulje bosiljka ima sposobnost suzbijanja mučnina, liječenja probavnih smetnji, respiratornih problema, dijabetesa i brojnih drugih zdravstvenih poteškoća.Također je dobar izvor vitamina A, magnezija, kalija, željeza i kalcija.

Listovi i sjemenke su značajni ljekoviti dijelovi ove biljke, koja se koristi kao sastavni dio lijekova širom svijeta.

Eterično ulje bosiljka je popularno u mnogim dijelovima svijeta, uveliko se na Mediteranu koristilo u kulinarske svrhe i još uvijek se u Italiji javlja kao sastojak mnogih recepata, uključujući pesto, tjesteninu i salate.

Bosiljak su mnoge drevne kulture, kao što je Indija, koristile u medicinske svrhe. Biljka se upotrebljavala za proljev, kašalj, zatvor, probavne smetnje i bolesti kože.

Eterično ulje bosiljka se koristi za masažu kože, poboljšava njen izgled, pa se koristi kao dodatak različitm kozmetičkim preparatima.

Eterično ulje bosiljka je efektivno u liječenju prehlade i groznice, a veoma je korisno i u suzbijanju problema s kašljom, astmom, bronhitisom i infekcijom sinusa.

Zbog svojih antibakterijskih karakteristika, ulje bosiljka djeluje protiv različitih virusnih i kožnih infekcija.

Ima pozitivno djelovanje i na nervni sistem čovjeka, ublažavajući probleme s depresijom, migrenom i umorom.

Zbog svog umirujućeg djelovanja, eterično ulje bosiljka se koristi i u aromaterapiji.

Poboljšava cirkulaciju krvi, metabolizam, djeluje kao analgetik, ublažava bolove, koristi se za artritis, ozljede, opekotine, modrice, uganoća, glavobolje i druge slične probleme.