Tokom treninga, vaš metabolizam funkcioniše na većoj razini, sagorijevajući prethodno unesene kalorije u organizam, a objedovanje poslije treninga ponovo opskrbljuje tijelo novim nutrijentima. Ako pokušavate izgubiti suvišne kilograme ili održati zdravu tjelesnu težinu, odaberite namirnice sa visokom nutritivnom, ali niskom kalorijskom vrijednošću. Upravo je jabuka jedna od ovakvih namirnica, a u nastavku saznajte i zašto.

Sadrži ugljikohidrate

Ugljikohidrati djeluju kao lahko dostupan izvor goriva za vaše tijelo. Svaka ćelija u vašem tijelu zahtijeva glukozu za stvaranje energije. Kada jedete hranu bogatu glukozom ili fruktozom, vaš probavni sistem ima direktan pristup ovom izvoru energije. Škrob i veći šećeri kao što je saharoza zahtijevaju dodatnu obradu u vašem probavnom sistemu.Srednja jabuka nudi 25 grama ukupnih ugljikohidrata, od kojih su 19 grama glukoza i fruktoza. Ovaj, lahko dostupan izvor energije može vam pomoći da se oporavite nakon napornog treninga.

Vitamine…

Dok vaše tijelo treba energiju u kratkom roku, ono također zahtijeva i određene mikronutrijente za obavljanje važnih metaboličkih procesa. Jabuke sadrže vitamin C, važan mikronutrijent za izgradnju i održavanje vezivnog tkiva u tijelu. Ovaj vitamin također jača i vaš imunološki sistem. Jabuka srednje veličine daje oko 14 posto od preporučenog dnevnog unosa vitamina C za zdravu odraslu osobu čija se ishrana bazira na 2000 kalorija.

Elektrolite i tečnost…

Tokom vježbanja, vaše tijelo se hladi kroz znoj. Kada izgubite vodu, tijelo morate opskrbiti hranom i pićem. Gubitak vode također može uzrokovati manju neuravnoteženost elektrolita. Elektroliti, supstance koje regulišu aktivnost ćelija u vašem tijelu, su natrij, kalij i kalcij. Iako jabuke sadrže malo prirodnog natrija ili kalcija, one su dobar izvor kalija. Kao i većina svježeg voća, one također sadrže puno vode koja će vam pomoći da se ponovo hidratizirate. Kombinirajući jabuku sa malo nemasnog sira i čašicom vode obezbijedit ćete sebi užinu koja vrlo brzo nadopunjuje izgubljene elektrolite i tekućinu.

Vlakna…

Tjelovježba izaziva veću glad, a konzumiranjem namirnica bogatih vlaknima možete produžiti osjećaj sitosti. Studija objavljena u časopisu „Nutrition Reviews“, napominje da dijetalna vlakna mogu pomoći da unosite manje kalorija u vaš organizam. Vlakna bujaju u želucu, ostavljajući vam osjećaj sitosti s manje hrane. Jabuka srednje veličine vam pruža 4 grama topivih i netopivih vlakana, a konzumiranjem neoguljene jabuke povećat ćete unos vlakana i umanjiti glad poslije treninga.