Indeks tjelesne mase (Body Mass Index ili BMI) je matematička formula koja je u bliskoj korelaciji sa iznosom masnoće u tijelu. Ovaj izračun pomaže pri utvrđivanju zdrave tjelesne težinu to jest utvrđivanju viška masnoće u tijelu.

Formula indeksa tjelesne mase (BMI) je: težina / visina2

Istraživanja su pokazala da je BMI indeks od 27 ili više povezan sa povećanim rizikom za nastanak mnogih zdravstvenih problema uključujući koronarnu bolest srca, neke oblike raka, moždani udar, visok krvni tlak i dijabetes tipa II.

Smatra se da ste premršavi ako vaš BMI indeks iznosi ispod 18. Ako vam je BMI indeks negdje između 19 i 26 onda ste zdrave težine. BMI indeks između 27 i 29 indicira prekomjernu tjelesnu težinu, dok su ljudi sa BMI indeksom između 30 i 40 pretili. BMI indeks od 40 i više se smatra morbidnom pretilošću.

Napomena
Dok je BMI indeks bolji pokazatelj tjelesne debljine i povezanih zdravstvenih rizika od tabele koja poredi visinu i težinu, BMI ne razlikuje mišiće od masnoća, niti uzima u obzir raspodjelu masnog tkiva. Kao i tabela koja poredi visinu i težinu, mišićave osobe se mogu klasificirati kao osobe prekomjerne težine (BMI indeks 25 do 30) a da ne budu debele.