Hrana je gorivo i treba se koristiti kao izvor hranjivih tvari za tijelo, obnavljajući mišićni glikogen, što znači sredstvo za oporavak. Bez obzira na to da li vam je cilj da izgubite na težini, održite postojeću tjelesnu težinu ili povećate mišićnu masu, hrana koju jedete nakon vježbanja pomoći će vam da dođete do vašeg cilja.

Ugljikohidrati

Mišići se u velikoj mjeri oslanjaju na ugljikohidrate kao gorivo. Najkorisniji obrok za oporavak mišića nakon vježbanja treba da sadrži četiri grama ugljikohidrata na svaki gram proteina. Brzo probavljivi ugljikohidrati, oni koji sadrže prirodne šećere su najefikasniji, kao što su voće i med. Fitness stručnjaci preporučuju recept koji podrazumijeva kombinaciju 240 ml grčkog jogurta, 50 gr miješanog bobičastog voća i jednu kašikicu meda za potpuni, normalni unos ugljikohidrata i proteina za optimalan oporavak.

Proteini

Konzumiranje proteina poslije vježbanja ima brojne prednosti. Protein obezbjeđuje aminokiseline koje su potrebne za obnovu oštećenog mišićnog tkiva od intenzivnog treninga i može poboljšati imunološku funkciju. Protein u tečnom obliku najefikasnije apsorbuju mišići, kao što su dvije kašike surutke, konoplje ili proteina u prahu od riže pomiješan sa nezaslađenim bademovim mlijekom i bananom, što će također obnoviti izgubljenu tjelesnu tečnost. Ostale opcije koje preporučuju stručnjaci iz te oblasti su integralni tost s malo maslaca od kikirikija, voćni napitak, što čini omjer od oko 40 grama ugljikohidrata do 10 grama proteina.

Mast

Iako su zdrave nezasićene masti neophodne u ishrani, treba ih svesti na minimum nakon vežbanja. Mast usporava proteine, ugljikohidrate i mišićnu apsorpciju nutrijenata. Sve u svemu, velike količine masti nakon vježbanja mogu prekinuti probavu nutrijenata i usporiti oporavak mišića.

Vrijeme

Vrijeme obroka poslije vježbanja je od ključne važnosti za oporavak mišića i treba biti u rasponu od 30 do 60 minuta nakon treninga. Ovo je vrijeme kada su mišići u najoptimalnijem položaju da apsorbuju hranjive tvari. Predugo čekanje može dovesti do toga da tijelo pohrani obrok kao mast, umjesto da bude usmjeren u mišić. Predugo čekanje na jelo poslije vježbanja imat će negativan efekt i učinit će trening manje efikasnim.