Plivanje je vježbanje cijelog tijela i odličan je način da budete u formi i zdravi. S obzirom na to da je takmičarski sport, trening može uključivati mješavinu treniranja izdržljivosti i brzine.

Takmičarske trke mogu trajati od 20 sekundi do 15 minuta, uz više zagrijavanja tokom dana. Na osnovu toga se određuje kako bi plivači trebali njegovati tijelo i hraniti se prije treninga.

Ako ste plivač i imate raspored treninga koji počinje vrlo rano ujutro, pripremanje tijela za zadatak može biti izazov. Horizontalni položaj tijela u bazenu posebno može biti problem za želudac, pa nije preporučljivo konzumirati velike količine hrane prije plivanja.

Ako ste novi u plivanju, pravilna ishrana može vam pomoći da brže razvijate vašu snagu i kardio sposobnosti. Glavno gorivo za vježbe su ugljikohidrati, koji se potom skladište u mišićima i jetri kao glikogen. Tijelo je u mogućnosti da pohrani samo male količine ugljikohidrata, što je razlog zašto je važno nadopunjavati njihovu količinu. S obzirom na to da je teško jesti i efektivno probaviti hranu tokom plivanja, naglasak je stavljen na konzumiranje hrane prije i nakon vježbanja za održavanje zaliha energije, posebno ako plivate više od jednom dnevno.

U principu, veće obroke jedite 2-4 sata prije plivanja, a manje 30 minuta ranije.

Razmotrite glikemijski indeks ugljikohidrata. Hrana sa manjim indeksom oslobađa manje energije i treba biti u fokusu glavnog obroka tokom treninga. Hrana visokog indeksa se razbija u glukozu i zbog toga više dostupna za energiju.

Dobre energetske kombinacije podrazumijevaju vodu ili neki sportski napitak, energetski gel s ugljikohidratima, banane i čokoladice od žitarica.