Koliko ste samo puta pokušavali da se riješite suvišnih kilograma, podvrgavali se različitim, često iscrpljujućim dijetama, vježabama i sve bezuspješno? Ovakvih pokušaja sigurno je bilo mnogo, pa vam u nastavku nudimo nekoliko savjeta kako da promijenite vaše životne navike koje će vas, naravno, ukoliko se budete pridržavali navedenog, dovesti do tanjeg struka i vitke linije.

Umjereno vježbajte i krećite se više

Prestanite s pretjeranim vježbanjem!Da, dobro ste pročitali. Nema ništa loše u intenzivnom vježbanju, ali ako ste usredotočeni samo na tradicionalne vježbe, možete imati manje aktivnosti nego što mislite.
168 sati je u jednoj sedmici, pa ako vježbate samo tri od tog broja, onda ste preostalih 165 sati neaktivni, sjedeći za stolom na poslu, u automobilu ili u kući. To ukazuje na važnost stalnog kretanja, naglašavaju stručnjaci. Najbolji način da izmjerite koliko se krećete dnevno je da nabavite fitness tracker. Postoji nekoliko studija koje pokazuju da ljudi koji naprave najmanje 10.000 koraka dnevno imaju više uspjeha s gubitkom težine od onih koji idu u teretanu.”

Spavajte dovoljno

Ako želite biti vitki i sretni obezbijedite sebi kvalitetan san, koji je neophodan svakom čovjeku. Studije Univerziteta u Kolumbiji su pokazale da su osobe koje spavaju manje od sedam sati noću, teže i da su podložnije debljanju od onih koje spavaju više od sedam sati. Optimalno vrijeme je osam sati spavanja dnevno.

Adekvatna ishrana prije i poslije vježbanja

Razmislite dobro šta ćete jesti prije i poslije vježbanja. Ako je riječ o iscrpljujućem, aerobnom naporu kao što je trčanje maratona ili polumaratona, onda je jako važno šta ćete jesti prije i poslije treninga. Ali za redovne vježbe ispod 90 minuta, nećete se suočiti sa većim gubitkom glikogena i promjenama sa šećerom u krvi.

Ako ste gladni i imate manjak energije, onda trebate pojesti nešto najmanje jedan sat prije treninga, ali ne unosite na silu dodatne kalorije, misleći da je to potrebno. Stručnjaci preporučuju da, ukoliko želite dobro da izgledate jedite tri obroka i isto toliko međuobroka, a trening ubacite u koje god vrijeme vam odgovara. Ono o čemu trebate voditi računa kada vježbate da vam ishrana bude bogata kvalitetnim proteinima koji će pomoći mišićima da se oporave.

Ograničite unos šećera

Pazite na unos šećera u organizam. Ključ mršanja je, smatraju stručnjaci, oslobađanje od šećera. Šećer ne samo da je povezan sa pretilošću, nego i dijabetesom i sa bolestima srca. Kontrolišite unos ugljikohidrata ako želite smršati, a jedan od načina je da se riješite slatkiša i prerađenih žitarica.