Folna kiselina, vitamin B rastvorljiv u vodi, pomaže u proizvodnji DNK i stvaranju novih, zdravih ćelija, zbog čega se najviše preporučuje trudnicama, kako bi se spriječilo oštećenje ploda.

Folna kiselina u kombinaciji sa vitaminom B12, pomaže u stvaranju normalnih crvenih krvnih ćelija, a u organizam se može unijeti na dva načina, konzumiranjem namirnica prirodno bogatih ovom kiselinom ili u obliku dodatka.

Izvori folne kiseline

U namirnice bogate folnom kiselinom ubraja se tamno zeleno povrće, grah i žitarice, a neke vrste voća kao što su narandže, grejp i sokovi od ovog voća, također su dobri izvori folne kiseline.

Posljedice nedovoljnog unosa folne kiseline u organizam

Nedovoljnim unosom folne kiseline može se dovesti do megaloblastične anemije, stanja popraćenog simptomima kao što su slabost, umor, razdražljivost, poteškoće sa koncentracijom, te otežano disanje.

Potvrđeno je od strane nekoliko stručnjaka da nedostatak folne kiseline povećava rizik od osteoporoze, jer u tom slučaju dolazi do povećanja nivoa homocisteina koji se povezuje sa rizikom od oboljenja krvnih žila i staračke demencije.

Trudnice koje ne unose dovoljno folne kiseline u svoj organizam, posebno u prvom tromjesečju izlažu svoju novorođenčad riziku od oštećenja neuralne cijevi.

Posljedice prevelikog unosa folne kiseline

Konzumiranje veće količine hrane bogate folnom kiselinom nema negativan učinak, barem ne kod osoba koje nemaju neke zdravstvene nedostatke, ali to nije razlog da se pretrpavate ovom kiselinom, jer stručnjaci smatraju kako količina veća od one preporučene zapravo nema nikakav dodatni učinak na zdravlje.

Ipak, osobe koje pate od nedostatka vitamina B12 trebale bi biti oprezne pri unosu folne kiseline kroz ishranu ili u obliku dodatka, jer visok unos ove kiseline može prikriti znakove nedostatka vitamina B12 u organizmu, izlažući pojedince riziku od neuroloških oštećenja. Nedostatak vitamina B12 sprječava tijelo u proizvodnji dovoljnog broja crvenih krvnih ćelija, koje sprječavaju tjelesne ćelije da dobiju kisik koji im je potreban. Ako nivo vitamina B12 dugo bude nizak, može rezultirati trajnim moždanim oštećenjima i oštećenjem nervnih ćelija.

Oni koji su izloženi većem riziku od nedostatka vitamina B12 su osobe sa vegetarijanskom ishranom (jer se B12 nalazi u proizvodima od životinjskog mesa), osobe starije od 50 godina i one koje imaju probavnih problema usljed kojih se smanjuje apsorpcija hranjivih tvari.