Jod je mineral veoma značajan za razvoj ljudskog tijela. Njegov nedostatak uzrokuje hipotireozu, a znak nedostatka je uvećanje štitnjače. Korištenjem jodirane soli koja se sastoji od obične kuhinjske soli i male količine joda smanjuje se učestalost nedostatka joda, ali postoje i druge namirice bogate tim mineralom koje tijelu obezbjeđuju normalno funkcionisanje.

Morske alge

Smeđe, ali i druge vrste algi, kao što su wakame i nori bogate su jodom, i odličan su izvor različitih nutrijenata kojima ćete obogatiti vaša jela.

Povrće

Mnoge vrste povrća kao što su špinat, soja, repa, blitva, tikva, grah i bijeli luk bogate su jodom, ali i drugim korisnim nutrijentima koji doprinose zdravlju čovjeka.

Jagode

Malo je voća koje sadrži jod i jagode su izuzetak. Iako nisu glavni izvor joda, jagode sadrže manju količinu tog minerala i mnogo drugih važnih nutrijenata, što vam je dovoljan razlog da ih često koristite kao desert ili dodatak vašim jelima.

Mlijeko, jogurt i sir

Jogurt i drugi mliječni proizvodi obično su bogati jodom zbog toga što se u hrani koja se daje životinjama dodaje i ovaj mineral. Količina joda ljeti je uglavnom mala, jer se domaće životinje hrane na druge načine.