Hrana bogata željezom, kao što su špinat i jetra, oduvijek se smatra zdravom, jer povećanim unosom željeza vraćate fizičku vitalnost. Ako ste trudni, anemični ili patite od nedostatka željeza, konzumiranjem zdravih namirnica poboljšat ćete vaš ukupni nutricijski profil.

Možda možete osjetiti kada su zalihe željeza u vašem tijelu na niskom nivou, jer instinktivno žudite za više hranjivim namirnicama kada ste umorni ili slabi, ili imate poteškoća u koncentraciji ili održavanju normalne tjelesne temperature. Neuravnoteženo željezo ili njegov nedostatak može se nadoknaditi prilagođenom ishranom. Kada dođe do slabljenja energije, otežanog menstrualnog toka ili problema sa bubrezima, konzumirajte namirnice koje su bogat izvor ovog minerala.

Životinjski izvori

Piletina, janjetina, govedina, jetra i jaja najbogatiji su izvori hem željeza, koje tijelo lakše apsorbuje nego ne-hem željezo, a koje je prisutno u biljnim izvorima. Piletina sadrži 10 mg, a puretina 11 mg željeza po porciji od 200 gr.

Povrće i legume

Stručnjaci tvrde da, ako ste vegetarijanac, važno je jesti hranu bogatu ne-hem željezom. Zeleno lisnato povrće kao što su špinat, kelj, i brokula dobar su izvor ovog željeza, kao i leća, grašak, soja, lima i grah. Na primjer, soja sadrži 9, a grah 5 mg željeza po šoljici.

Orašasti plodovi i suho voće

Suhe šljive, grožđice i marelice primjeri su sušenog voća koje sadrži ne-hem željezo. Indijski oraščić, orasi, pistaciji i bademi također pružaju ovaj mineral. Za poboljšanje apsorpcije željeza, jedite hranu bogatu željezom koja sadrži vitamin C, kao što su sok od narandže, paprike, krompir i agrumi.

Ostale namirnice

Mnoge žitarice pružaju 10-18 mg željeza. Na primjer, od grožđica sa mekinjama pružaju 18 mg, a pšenične žitarice 16 mg po šoljici. Bijeli hljeb, tjestenina i riža su također primjeri namirnica obogaćenih željezom.