Iritacija želuca može biti uzrokovana na različite načine, bakterijama, virusima, alergijama na hranu i drugim uzročnicima, a prirodne namirnice koje djeluju umirujuće na želudac mogu pomoći u smanjenju loših simptoma. One poboljšavaju probavu, pomažu želucu opuštanjem mišića, povećavajući njegovu sposobnost da upravlja povećanom razinom kiseline i smanji nastajanje gasova.

Bistre tekućine

Bistre tekućine, poput soka od jabuke i pileće supe, mnogo su lakše za probavu u odnosu na mliječne proizvode i druge vrste hrane. Hranjive tvari iz tečnosti lakše se apsorbiraju i tekućina brže izlazi iz tijela od tvrde hrane. Čiste tekućine pomažu da zadržite hidrataciju i ne ostavljaju talog u probavnom traktu.

Metvica

Hrana koja sadrži metvicu može pomoći da umirite vaš želudac i smanjite probavne smetnje. Metvica djeluje umirujuće na trbušne mišiće koji pak povećavaju apsorpciju žuči i ubrzavaju probavu. Kada druga hrana iritira vaš želudac, metvica vam može pomoći da je brže probavite. Najbolji način da umirite želudac je da pijete čaj od ove biljke.

Đumbir

Đumbir smiruje želudac povećanjem žuči i produkcijom želučanog soka, što olakšava probavu, te smanjuje probavne tegobe. Đumbir također opušta mišiće u probavnom traktu pomažući ublažavanje problema s nadutošću i plinovima.

Banane

Banane dobro djeluju na osobe koje imaju mučnine, jer su blage. One također potiču proizvodnju sluzi u želucu. Sluz štiti rubove želuca od želučane kiseline i svaka dodatna sluz povećava sposobnost želuca da se nosi s namirnicama koje bi ga inače uznemirile.