Ako imate nisku razinu željeza u krvi, može doći do anemije, stanja koje u konačnici može dovesti do manjka kisika u tijelu. Crveno meso je često na vrhu liste namirnica bogatih željezom, ali i mnoge druge sadrže ovaj esencijalni mineral. Da biste poboljšali željezo u krvi nije važno samo jesti hranu bogatu ovim mineralom, već i onu koja je bogata vitaminom C, a koji pomaže vašem tijelu da apsorbuje željezo iz drugih namirnica.

Meso, perad i morski plodovi

Govedina, svinjetina, janjetina, tamno meso peradi i plodovi mora značajni su izvori željeza. Goveđa i pileća jetra posebno su bogate ovim mineralom. Riba, kao što su srdele i inćuni, zatim školjke, dagnje i ostrige značajan su izvor željeza. Meso, perad i ribe su dobar izbor ako patite od nedostatka željeza, jer željezo u namirnicama životinjskog porijekla, poznato kao hem željezo, je vrsta željeza koju tijelu najbolje apsorbuje.

Mahunarke

Lima, crni grah, garbanzo grah, pečeni grah i ostale mahunarke, kao što su leća i grašak, također su dobri izvori željeza. Međutim, željezo u ovim biljnim namirnicama, poznato kao nehem željezo, tijelo ne apsorbuje tako dobro kao hem željezo. Koliko željeza se apsorbuje iz mahunarki ovisi o vrsti jela koje se servira s njima. Kombinovanjem mahunarki i mesnih izvora hem željeza u istom obroku će povećati apsorpciju željeza iz mahunarki.

Voće

Generalno, voće ne sadrži značajne količine željeza, ali vitamin C u agrumima i drugim vrstama voća pomaže vašem tijelu da apsorbuje ne-hem željezo iz biljnih izvora, posebno kada se ta hrana jede zajedno u istom obroku. Suhe marelice, hurme i grožđice ne sadrže značajne količine željeza, jer su hranjive tvari koncentrisane u sušenom voću.

Povrće

Neko zeleno povrće kao što su brokula, grašak, kelj, raštika i špinat sadrži značajne količine željeza, ali, kao i druge biljne namirnice, željezo je u ne-hem obliku, što tijelu nije lahko apsorbovati. Posluživanje povrća s izvorom hem željeza, kao što je odrezak ili drugim vrstama povrća ili voća koje su posebno bogate vitaminom C, kao što su paprika, paradajz ili mango, povećat ćete količinu željeza dostupnu u zelenom povrću.