Hurme su često kategorizovane kao namirnice koje djeluju kao laksativ, pa je to razlog zašto ih često jedu osobe koje pate od zatvora. Da bi se postigao učinak laksativa, trebali biste ih potopiti u vodi preko noći, pa ih jesti ujutru kako biste dobili najoptimalnije rezultate. One imaju visok nivo topivih vlakana, što je bitno u promicanju zdrave stolice i normalnom prolazu hrane kroz probavni sistem. Osim toga, hurme pružaju i druge zdravstvene koristi, pa u nastavku saznajte i koje su to.

Jačaju kosti

Značajne količine minerala koje se nalaze u hurmama čine ih super hranom za jačanje kostiju i borbu s bolnim i iscrpljujućim bolestima poput osteoporoze. One sadrže selen, mangan, bakar i magnezij, od kojih su svi važni za zdravje i jačinu kostiju, posebno kada ljudi počinju da stare, a njihove kosti postepeno slabe. Dakle, jedite hurme i jačajte vaše kosti!

Pomažu u liječenju anemije

Minerali koje sadrže u sebi vrlo su važni za sprječavanje mnogih oboljenja, ali njihov impresivni sadržaj željeza čini ih idealnim dodatkom za osobe koje pate od anemije.

Utiču na smanjenje alergija

Jedan od najzanimljivijih aspekata hurmi je prisutnost organskog sumpora u njima. To nije vrlo čest element u hrani, ali ima puno zdravstvenih koristi, uključujući smanjenje sezonskih alergija i alergijskih reakcija.

Obezbjeđuju energiju

Bogate su prirodnim šećerima kao što su glukoza, fruktoza i saharoza. Dakle, savršen su dodatak za brzinsko obezbjeđivanje energije. Mnoge osobe širom svijeta koriste ih za brzi popodnevni međuobrok kada se osjećaju letargičnim.

Doprinose zdravlju srca

Pokazale su se vrlo korisnim u održavanju zdravlja srca. Kada se natope u vodu preko noći i konzumiraju ujutru, pokazuju pozitivan učinak na slabo srce. Bogat su izvor kalija, za koji su istraživanja pokazala da smanjuju rizik od udara i drugih bolesti povezanih sa srcem. Nadalje, one se predlažu kao zdrav i ukusan način da se smanji razina lošeg holesterola u tijelu, što je glavni faktor koji doprinosi srčanom i moždanom udaru. Dakle, kada se uzimaju dva puta sedmično, hurme mogu ozbiljno poboljšati cjelokupno zdravlje srca.