Ishrana koja će doprinijeti zdravlju vašeg srca

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacijepokazala su da su bolesti srca najčešći uzrok smrti u cijelom svijetu. Da ne biste bili dio ove statistike, na vrijeme poduzmite korake koji će smanjiti nastajanje rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Jedan od najvećih faktora rizika je loša ishrana. Mijenjanjem načina ishrane i dodavanjem barem jedne zdrave namirnice u vaš dnevni meni, poboljšat ćete vaše cjelokupno zdravlje.

Zobene pahuljice

Zob je integralna žitarica koja obogaćuje vaše obroke topivim vlaknima koja, prema Američkoj asocijaciji za srce, snižava nivo holesterola, te smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Prilikom odabira zobenih pahuljica, trebali biste znati da nisu sve jednako napravljene. Isjeckane pahuljice najbliže su izvornim žitaricama, jednostavno su sjeckane čeličnim oštricama, koje naprave manja zrna, a ujedno su i lakše za kuhanje. Valjane zobene pahuljice su oljuštene i smrvljene velikim valjkom. Instant valjani zob se reže prije valjanja, tako da se i kuha brzo. Najgori izbor su prepakirane instant zobene pahuljice koje su pune šećera i soli.

Orasi

Iako u sebi sadrže visok sadržaj masnoće, šačica oraha može učiniti čuda za vaše srce. Istraživanje iz 2009. godine, objašnjava da orašasti plodovi obiluju zdravim mastima, kao što su mononezasićene masne kiseline i omega-3 masti, sa vrlo malo zasićenih masnoća. Orasi su navedeni kao biljna hrana s najvećim udjelom alfa linolenske kiseline, korisne omega-3 masne kiseline. Napominje se da konzumiranjem oraha poboljšavate funkciju krvnih žila, smanjujete upale u tijelu i nivo holesterola, što ujedno smanjuje i rizik od nastajanja kardiovaskularnih oboljenja.

Svježa riba

Ribe su izvrstan izvor proteina i, poput orašastih plodova, sadrže vrlo malo zasićenih masti. Američka asocijacija za srce preporučuje da se riba jede barem dva puta sedmično kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja. Ove masne kiseline u ribi smanjuju rizik od abnormalnih otkucaja srca, što može uzrokovati iznenadnu smrt, smanjiti nivo triglicerida, nakupljanje plaka u arterijama, te sniziti krvni tlak, sve što održava srce zdravim.

Ipak trebate biti pažljivi pri odabiru riba. Ako ste trudnica, trebali biste izbjegavati ribu sa visokim sadržajem žive, uključujući sabljarke, morskog psa i skušu. Svako bi trebao biti svjestan potencijalne opasnosti žive i odabrati ribu sa manjom količinom ove supstance, kao što su som, losos, škampi i konzervirana tuna.

Bobičasto voće

Jagode, borovnice, kupine, maline, brusnice-ovo je bobičato voće koje će zadovoljiti vaše nepce. Dodavanje bobičastog voća u ishranu, ne samo da će zadovoljiti vašu želju za slatkišima, već će i održati vaše srce zdravim. Istraživači ukazuju na moć ovog voća da znatno poboljša nivo LDL-a ili lošeg holesterola, reguliše šećer u krvi i smanji upalu u tijelu, od kojih su sve akcije koje zaštitnički djeluju na srce.

Voće i povrće

Osim bobičastog, i druge vrste voća su pogodne za zdravlje, uključujući i povrće. Stručnjaci napominju da pet ili više porcija voća dnevno može sniziti rizik od srčanih bolesti za 60 posto, dok se sa tri ili više porcija povrća smanjuje rizik za 70 posto. Voće i povrće je bogato vlaknima, antioksidansima i esencijalnim vitaminima i mineralima koji rade zajedno kako bi zaštitili srce i poboljšali cjelokupno zdravlje.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*