Nerijetko se dešava da pojedine osobe i pored osjećaja umora i pospanosti ne mogu zaspati, odnosno priuštiti sebi nekoliko sati kvalietnog sna i odmora, pa često pribjegavaju sredstvima za smirenje i poboljšanje sna.

Ukoliko imate ovakve probleme, a ne znate kako da ih otklonite, pokušajte to riješiti pravilnim načinom ishrane i unosom određenih namirnica u vaš organizam.

Umanjite unos šećera i kofeina u vaš organizam

Najveći krivci za nesanicu su kafa, šećer i alkohol. Unos proizvoda koji sadrže neke od navedenih materija u organizam bi se trebao kontrolisati kako bi se spriječio njihov negativan uticaj na san.

Kofein je prisutan u čokoladi, kafi, kakau, koli, nekim energetskim pićima, ali i u hrani koja u sebi sadrži neke od ovih proizvoda. Preporučljivo je da se proizvodi koji u sebi sadrže kofein konzumiraju najmanje pet sati prije spavanja. Što ste stariji, podložniji ste utjecaju kofeina i njegovoj sposobnosti da suzbije pospanost, održi vas budnim duže nego što vi želite, unese nemir, drhtanje i na kraju vam oduzme san koji je vama potreban kako biste normalno funkcionisali sljedećeg dana.

Šećer se krije svugdje, u prerađenoj, prirodnoj i kuhanoj hrani. Bez obzira u kojoj formi se nalazi, preveliki unos šećera u organizam nepovoljno djeluje na san.

I alkohol je jedan od uzročnika lošeg sna. Iako vas može toliko opiti da odmah zaspite, ipak može razarajuće djelovati na vaš san, smanjiti trajanje sna i učiniti da se stalno budite tokom noći. Posljedica alkohola, osim nesanice su i podočnjaci koji se pojave nakon burne i neprospavane noći.

Izbjegavajte hranu koja nepovoljno djeluje na probavu

Izbjegavajte sve vrste hrane na koju ste intolerantni (hranu koja vam izaziva alergijske reakcije ne biste trebali uopšte konzumirati), najčešče je to gluten, mliječni proizvodi, čokolada ili šećer.

Obilni obroci prije spavanja nikako nisu dobrodošli. Ako ne date dovoljno vremena vašem organizmu da preradi hranu, pa odmah nakon jela legnete, može vrlo lahko doći do probavnih problema. Manje kalorična i zdrava ishrana ne doprinosi samo vitkom izgledu, već i dobrom snu. Luk, grah i paprika kod osjetljivih osoba također izazivaju probavne probleme.

Konzumirajte hranu koja stabilizuje energiju

Postoje namirnice koje održavaju normalan nivo energije potrebne čovjeku. Jela bogata proteinima: nemasno meso, sir, jogurt, jaja, riba, pšenični hljeb, mahunarke, grah, leća, orasi i sjemenke stalni su izvor proteina koji vam daju dovoljno energije.

Krom će pomoći vašem tijelu da prevlada nizak nivo šećera u krvi. Prisutan je u školjkama, zapečenom grahu i siru. Svježe voće sadrži vlakna, hranjive tvari i stabilizuje energiju, pa se preporučuje u ishrani. Jabuke i kruške djeluju umirujuće na probavni sitem.

Unosite veće količine vode u vaš organizam

Voda je izvor života, ne sadrži supstance koje crpe enregiju, a doprinosi i dobroj probavi. Pokušajte da u vaš oraganizam unesete 2 litra vode dnevno.

Koristite namirnice koje djeluju kao prirodni sedativ

Kalcij i magnezij djeluju umirujuće na psihu, pa će hrana bogata ovim mineralima povećati i šansu da lakše zaspite. Zelena salata sadrži supstance koje djeluju kao opijum. Listovi zelene salate se mogu pomiješati sa iscijeđenim limunovim sokom i poslužiti kao umirujuće sredstvo pred spavanje. Svakako je bolje od tableta za spavanje.

Jela koja su dobar izvor ugljikohidrata, kao što je smeđa riža, tjestenina ili zobena kaša pomoći će vam da lakše zaspite. Sok od mandarine sadrži u sebi brom koji također djeluje umirujuće.

Pijte biljne čajeve

Postoji više vrsta biljaka koje djeluju na poboljšanje sna. Čaj od kamilice je veoma dobro sredstvo za poboljšanje sna. Dodavanjem meda ili đumbira, poboljšat ćete okus čaja. Biljke iz porodice mente i čajevi napravljeni od ove vrste biljke također imaju povoljan uticaj na san.