Ishrana je veoma važan element u održavanju zdravlja čovjeka, pa se često pri liječenju mnogih oboljenja, osim konzumiranja adekvatnih lijekova, preporučuje i uvođenje režima u ishrani. Ukoliko imate neku povredu ili ranu na vašem tijelu, način ishrane i vrste namirnica koje unosite u vaš organizam uveliko mogu utjecati na proces oporavka i liječenja. Konzumiranjem nekih od namirnica navedenih u nastavku teksta, obezbjeđujete unos vitamina i minerala koji doprinose bržem zacjeljivanju tjelesnih rana i normalnom funkcionisanju vašeg organizma.

Kurkuma (Indijski šafran)

Dobro poznat začin koji se u Indiji koristi u kulinarske, ali i u ljekovite svrhe. Antioksidans koji se nalazi u kurkumi pomaže pri smanjenju upala i ubrzava process ozdravljenja. Nekada su ljudi na oboljela mjesta, odnosno rane, stavljali kurkumu, pa bi zavojem ili komadom odjeće umotali oboljelo mjesto, kako bi rana brže zacijelila. U Indiji se to i danas praktikuje.

Slatki krompir

Slatki krompir je bogat izvor vitamina A, B i C, a ima i antioksidacijska svojstva.Testiranja koja su rađena na životinjama pokazala su da ove antioksidacijske karakteristike slatkog krompira pomažu pri liječenju rana.

Med

Med se koristi kao prirodni zaslađivač, a sadrži nekoliko vitamina i amino kiselina koje nisu sadržane u šećeru. Koristi se kao sredstvo za zacjeljivanje rana, smanjenje otoka, upala i boli. Zbog svog antibakterijskog svojstva, sprječava širenje infekcije rana.

Mliječni proizvodi

Vjeruje se da mliječni proizvodi kao što je mlijeko ili jogurt pomažu u procesu liječenja rana, a sve zahvaljujući visokoj koncentraciji proteina i cinka koji se nalaze u ovim proizvodima.

Mesni proizvodi

I mesni proizvodi, kao i mliječni, u sebi sadrže veliku količinu proteina i cinka, pa se zbog toga koriste kao sredstva koja brže zacjeljuju rane.

Maslo

Maslo je već odavno poznato kao sredstvo koje liječi rane, što je dokazala i studija objavljena u Internacionalnom žurnalu farmaceutske nauke i istraživanja. Maslo pomaže pri zatvaranju i regeneraciji rana, te ubrzava proces zacjeljivanja.

Cink

Klinički je dokazano da cink pospješuje epitelizaciju rana, pa se namirnice koje sadrže ovu vrstu minerala preporučuju osobama sa ranama i povredama. U takvu vrstu namirnica se ubrajaju mesni proizvodi kao što je piletina, morski plodovi i govedina, zatim mliječni proizvodi, žitarice, razni orašasti plodovi, grah, leća, itd.

Vitamin C

Vitamin C je neophodan za mnoge tjelesne funkcije, a koristan je i pri zaliječivanju rana i ožiljaka. Zbog toga bi ljudi sa ranama trebali koristiti veću količinu kivija, narandže, ananasa, limuna, brusnice, brokule i drugih namirnica bogatih ovim vitaminom.

Željezo

Vjeruje se da nedostatak željeza i anemija usporavaju proces zacjeljivanja rana. Često se osobama nakon operacija preporučuje hrana bogata željezom, kao što je lisnato povrće, leća, puretina, itd..

Tekućina

Upotreba veće količine tečnosti je neophodna pri procesu liječenja i zacjeljivanja rana, pa ukoliko želite da doprinesete vašem zdravlju, konzumirajte veće količine vode, voćnih sokova ili zdravih, povrtnih supa.