Mnoge osobe izbjegavaju čokoladu, jer smatraju da je kalorična i manje zdrava. Istina, mnogi čokoladni proizvodi su nezdravi i vrlo kalorični, ali to je zbog dodavanja supstanci kao što je šećer, a ne sam kakao. Ustvari, kakao u prahu, koji nastaje od kakao zrna, vrlo je hranjiv, a može pružiti brojne zdravstvene beneficije.

Nutritivna vrijednost

Dvije kašike kakaoa sadrži samo 25 kalorija i 1.5 gr masti. Također vam pruža 3,6 gr vlakana, što je 14 posto preporučene dnevne vrijednosti, 8 posto dnevne vrijednosti željeza i 14 posto dnevne vrijednosti magnezija.

Antidepresivno djelovanje

Prema tvrdnjama stručnjaka, kakao može djelovati kao antidepresiv. Objašnjavaju da kakao sadrži supstancu fenetilemin, neurotransmiter u mozgu koji poboljšava raspoloženje i djeluje kao prirodni antidepresiv. Također, postoje tvrdnje da kakao ima sposobnost da poveća endorfin koji djeluje kao prirodni „okidač“ osjećaja sreće i zadovoljstva.

Kakao i antioksidansi

Kakao sadrži oko 43,6 mg flavonoida po gramu. Flavonoidi su dio moćne grupe antioksidanasa poznati kao polifenoli, a prema Medical News Today, kakao je jedna od namirnica sa najviše polifenola. Šolja toplog kakaoa sadrži više antioksidanasa nego šolja crvenog vina ili čaja. Stručnjaci navode da konzumiranje kakaoa zbog njegovog antioksidacijskog djelovanja može pomoći u borbi protiv raka, srčanih bolesti i starenja. Medical News Today upozorava, međutim, da većina proizvođača koji prodaju kakao prah otklanjaju flavonoide koji sadrže antioksidanse, jer su gorkog okusa, pa ako želite da iz kakaoa izvučete zdravstvene prednosti , opredijelite se za sirovi, minimalno prerađeni kakao puder.

Dodatne prednosti

Osim gore navedenih, mogućih zdravstvenih koristi kakaoa u prahu, stručnjaci tvrde da kakao može smanjiti loši holesterol, rizik od krvnih ugrušaka, povećati protok krvi u arterijama, sniziti visok krvni pritisak, poboljšati kognitivne sposobnosti i osigurati važne minerale kao što su kalcij i kalij.