Čajevi su još od antičkog doba vrlo važan dio ishrane, ali i alternativne medicine, pa svaki od njih na različite načine doprinosi zdravlju čovjeka. U nastavku saznajte zbog čega biste trebali češće piti čaj od koprive.

Dobar izvor vitamina i minerala

Vitamini su važni za pravilno funkcionisanje ljudskog tijela, a čaj od koprive je odličan izvor ovih nutrijenata, posebno vitamina B skupine. Također je dobar izvor vitamina C, zatim vitamina E, važnog za zdravlje i izgled kože, vitamina A koji održava zdravlje imunog sistema, te vitamina K koji je presudan za normalno grušanje krvi.

Listovi koprive bogati su mnogim mineralima u tragovima, potrebnim za pravilno zdravlje, uključujući kalcij, željezo, cink i kalij. Obzirom da ovi elementi promovišu cjelokupno zdravlje, prednosti čaja od koprive su zaista mnogobrojne.

Doprinosi zdravlju prostate

Čaj od koprive kontroliše djelovanje testosterona na prostatu, smanjujući mogućnost od razvoja i povećanja ove žlijezde, stanja koje može dovesti do karcinoma.

Djeluje protivupalno

Poput mnogih prirodnih lijekova, čaj od koprive sadrži protivupalne hemikalije koje mogu olakšati bol i patnju uzrokovanu povećanim zglobovima i upalom mišićnog tkiva. Mnogi pacijenti koji pate od artritisa koriste ovaj čaj kako bi olakšali zdravstvene tegobe.

Čisti tijelo od toksina

Ova vrsta čaja može se suprotstaviti mnogim toksinima koji se nakupljaju u tijelu. Čaj od koprive također je i diuretik, što znači da promoviše proizvodnju urina, što je glavni način da se tijelo očisti. Također je utvrđeno da je blagi, prirodni antibiotik, koji pomaže tijelu da se bori protiv štetnih patogena.

Sprječava nkupljanje bubrežnog kamenca

Mokraćna kiselina može biti problem koji uzrokuje mnoge druge probleme, uključujući i giht, bolno stanje uzrokovano nakupljanjem ove kiseline u zglobovima, te bubrežnog kamenca, koji je velika opstrukcija formirana u mehkom tkivu bubrega. Kamenci se skupljaju na mjestu, što uzrokuje bol i patnju dok se prisilno ne izbace iz tijela kroz urinarni trakt. Budući da je liječenje još bolnije, čaj od koprive se preporučuje kako bi se postepeno izbacili ovi štetni depoziti.

Bogat vitaminom K

Zbog visokog sadržaja vitamina K, čaj od koprive smatra se vrlo značajnim za osobe koje imaju problema sa krvarenjem, ukuljučujući i menstrualne probleme. Posebno je koristan za djecu koja nisu razvila sposobnost da asimiliraju vitamin K učinkovito. U ovakvim slučajevima zahtijevaju se dodatne količine ovog nutrijenta kako bi se postigao normalan nivo zgrušavanja.

Djelotvoran protiv alergija

Pokazao se djelotvornim i u liječenju alergija, posebno onih uzrokovanih kontaktom sa životinjama, ali i ambrozijom, te alergije na polen. Protivupalne komponente ovog čaja mogu olakšati probleme sa respiratornim infekcijama i hroničnim stanjima poput astme.

Bogat željezom

Značajan je izvor željeza, potrebnog za normalno održavanje kisika u tijelu. Molekula poznata kao hemoglobin provodi kisik kroz tijelo. Molekula željeza je potrebna da bi se stvorila veza između hemoglobina i kisika. Niska razina željeza znači lošu oksigenaciju krvi, što je glavni uzrok anemije.