Potreba za određenim vrstama jela svakodnevno se javlja, pa u trenutku kada se pojavi želja za nekom namirnicom, učinili biste sve da dođete do najslađe čokolade kada vam se jede nešto slatko ili najhladnijeg napitka kada želite da se osvježite i zadovoljite vaše potrebe za hladnom tekućinom.

Kolika god želja da se pojavi za određenim vrstama jela ili pića, ipak treba imati na umu i zdravstvene prednosti ili nedostatke određenih namirnica. Preslatke, premasne ili preslane namirnice nikako nisu preporučljive za zdravlje organizma, pa vam u nastavku teksta nudimo savjete na koje načine zadovoljiti žudnju za:

Slatkišima…

Umjesto da nasrnete na kekse i bombone koje sadrže visok nivo zasićenih masti i šećera, uzmite jednu ili dvije kocke najtamnije i najkvalitetnije čokolade koju možete pronaći. Gorko-slatki okus čokolade zadovoljit će vaše nepce i dugo nakon toga vjerovatno nećete ni osjećati potrebu za slatkišima.

Kremastim proizvodima…

Zavarajte svoje desni manjom čašom kvalitetnog i manje masnog jogurta i priuštite sebi kremasti užitak. Jogurt je odličan izvor kalcija, a sadrži u sebi i neke proteine, te vitamine kao što je riboflavin (B2), koji je veoma povoljan za kožu. Ukoliko ga zaledite, možete ga konzumirati kao sladoled.

Slanim…

Porcija od 30 grama slanih miješanih orašastih grickalica sadrži manje soli od kriške hljeba, ali će ipak zadovoljiti vašu potrebu za nečim slanim. Napravite vlastiti mix slanih i neslanih orašastih grickalica. One sadrže proteine, nezasićene masti, vitamin E, kompleks B vitamina, te bogatu kolekciju minerala.

Ledeno hladnim…

Uzmite sorbet baziran na voću ili jogurt sa niskim nivoom masnoće. Sorbet nema masti i oko 40 % manje kilodžula od sladoleda. Osim ovog, potrebu za ledeno hladnim možete zadovoljiti smrznutim bananama ili bobičastim voćem.

Toplim…

Kada vam se pojavi želja za toplim pićem, zeleni ili vočni čajevi, ali i kapućino, najbolji su izbor. Čajevi povećavaju unos antioksidanasa, a mlijeko u kapućinu osigurava kalcij, proteine i riboflavin. Za toplu voćnu grickalicu zadovoljite se prepolovljenom kruškom ili jabukom napunjenom suhim šljivama i zagrijanoj u mikrovalnoj peći 1-2 minute.

Energetskim…

Kada vam zafali energije, određena doza uglijkohidrata automatski će ojačati vaše tijelo i obezbijediti potrebnu snagu. Preskočite kekse, bombone i druge slične grickalice i probajte s banana napitkom. Stavite u blender mlijeko ili jogurt sa niskim nivoom masnoće, svježe ili smrznute banane i jednu manju kašiku meda. Miksajte sastojke dok se ne dobije fina, glatka smjesa i nakon toga poslužite.

Energiju će vam podići i smrznuto voće, odnosno smrznute prepolovljene breskve i marelice, ili kriške dinje, ananasa, grožđa ili narandže izrezane na četvrtine.