Ogroman je uticaj cigareta na zdravlje, a pušenje je navika koje se mnogi pušači teško mogu odreći.
Ukoliko i vi uživate u konzumiranju cigareta, u nastavku vam nudimo objašnjenja stručnjaka o tome kakav uticaj one imaju na ishranu, energiju i fizičke sposobnosti čovjeka.

Uticaj na čulo okusa

Pušenje opskrbljuje mozak nikotinom, umanjujući pušačevu sposobnost da osjeti okuse. Smanjena oprskrba kisikom, nastala udisanjem duhanskog dima također doprinosi slabljenju čula okusa.
Kako se prestankom pušenja čulo okusa vraća?

Prestankom pušenja, nivo nikotina u tijelu pada. Nikotin može biti potpuno izvan ljudskog sistema u nekoliko sati i nakon što nikotin napusti vaše tijelo, okus hrane se poboljšava i izraženiji je.

Potiskivanje apetita

Nikotin smanjuje apetit zbog učinka na mozak i centralni nervni sistem. Ne oštećuje nikotin zdravlje čovjeka, već katran i ugljen-monoksid iz cigareta koje mogu izazvati rak, bolesti pluća i koronarne bolesti srca.Raznovrsna i zdrava prehrana važna je za zdravlje ljudi, a prestankom pušenja više ćete uživati u hrani koju budete jeli.

Uticaj na čulo mirisa i ishranu

Pušenje iritira nosni prolaz koji može uzrokovati upalu i umanjiti vaš osjećaj za miris. Malo je vjerojatno da će direktno uticati na ishranu, ali će zasigurno imati uticaja na vaše uživanje u hrani.

Apsorpcija hranjivih tvari

Pušenje utiče na sposobnost tijela da apsorbira niz vitamina i minerala, uključujući kalcij, te vitamine C i D. Pušenje, također, utiče na tjelesnu cirkulaciju sužavanjem i blokiranjem krvnih žila, nastalog zbog povećanog nakupljanja masnih naslaga. Prestanak pušenja je učinkovit način da se smanji nedostatak vitamina.

Uticaj na energiju i fizičku sposobnost

Prestankom pušenja poboljšat ćete energiju i vašu fizičku spremnost. Prve dvije ili tri sedmice nakon prestanka pušenja vjerovatno će vam biti teške. Međutim, nakon 48 sati, pluća se čiste od ugljen monoksida i do kraja trećeg dana disanje bi vam trebalo biti olakšano, bronhijalne cijevi počinju da se opuštaju i povećavaju nivo energije. Prestankom pušenja i cirkulacija će biti poboljšana.