Do prejedanja dolazi kada u vaš probavni trakt unesete više hrane nego što je fizički podnošljivo. Dok jedete, vaše tijelo oslobađa hormone koji putuju u mozak, dajući mu do znanja da postajete siti ili puni. Ovi hormoni uključuju leptin, kolecistokinin, glukagon kao peptid-1 i glukagon kao peptid-2. Receptori u stomaku također signaliziraju mozgu tako što se počnu rastezati kada se dodaje hrana i tečnost. Kada se prejedete, možete se osjećati tromo, umorno i fizički nelagodno, ovisno o količini i vrsti hrane koju jedete. Da biste se oslobodili osjećaja nelagode koji nastaje nakon prejedanja, umjesto odlaska doktoru pokušajte sa nekim od savjeta u nastavku teksta.

Vježbajte

Podizanjem vašeg metabolizma sagorjet ćete više kalorija i lakše probaviti hranu, ako ne vježbate previše energično. Šetnja umjerenog intenziteta će povećati otkucaje vašeg srca i pomoći da sagorite kalorije. Pedaliranje sobnog bicikla dok gledate TV ili hodanje uz i niz stepenice također su dobri načini da podignete vaš metabolizam.

Pijte sodu

Iako je možda nelogično da dodajete još tečnosti u vaš stomak, konzumiranje sode ili nekog gaziranog pića može uzrokovati da se podrignete, oslobađajući višak plina u stomaku. Ovo vas neće u potpunosti riješiti nelagode, ali vas može osloboditi pritiska.

Uzmite antacid

Antacidi apsorbiraju želučanu kiselinu, smanjujući neke vrste boli nakon prejedanja. Pročitajte upute i uzimajte tablete dok ne osjetite olakšanje.

Nemojte leći nakon što jedete

Serotonin u ugljikohidratima može uzrokovati pospanost, pa ste vjerovatno često u iskušenju da legnete nakon što se najedete. Bolje ćete svariti hranu kada je vaše tijelo u vertikalnom položaju, a na osnovu težine i mišićne kontrakcije. Možete također i zaspati, smanjujući otkucaje srca i metabolizam. Ostanite stojećem ili sjedećem položaju kako biste bolje probavili hranu.

Povraćanje

Logično je da ćete osjetiti olakšanje ako pun želudac ispraznite ili ga oslobodite barem nekih sadržaja. Guranje prsta u grlo kako biste izazvali povraćanje može vam se činiti kao dobro rješenje, ali je često vrlo neprijatno. Ovisno o vrsti hrane koju jedete, može izazvati više boli nego vas osloboditi, posebno ako je hrana kisela ili ljuta. Povraćanje nakon jela je i prvi korak do bulimije, ozbiljnog poremećaja ishrane. Ako zaista osjećate tešku bol nakon prejedanja i mislite da bi povraćanje bilo dobro rješenje, ipak se obratite doktoru prije nego to prisilno izazovete.