Začepljen nos problem je koji vam, između ostalog, može otežati disanje, oslabiti sluh i uzrokovati glavobolju. Osim medicinskih sredstava, postoji i nekoliko načina da sami riješite problem sa začepljenim nosom. Čišćenjem nazalnih puteva olakšat ćete sebi disanje, poboljšati san i vaše sveukupno zdravstveno stanje.

Pijte toplu tekućinu

Pijte puno tekućine kako biste hidratizirali tijelo, pa pokušajte sa pilećom supom bez natrija. Toplota i para iz supe mogu biti umirujuće kada se ne osjećate dobro. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno.

Promijenite položaj spavanja

Dodatni jastuci mogu vam biti od pomoći kada se odmarate ili spavate, jer to pomaže sluzi da prođe kroz nazalni prolaz.

Udišite eukaliptus i paru

Prokuhajte vodu u šerpi i ulijte u začepljen umivaonik. Dodajte 3 kapi ulja od eukaliptusa u vrelu vodu. Nagnite glavu iznad umivaonika i prekrijte većim ručnikom, kako biste napravili zatvoren prostor, kao šator. Udišite eukaliptus i paru koja se stvori kako biste doprinijeli odčepljenju nosa. Zadržite glavu s ručnikom u tom položaju 10 minuta.

Slane kapi za nos

Nakapajte nekoliko puta dnevno slane kapi u nos kako biste se oslobodili začepljenja, ali najbolje je ipak, prethodno da se posavjetujete sa liječnikom.

Povećajte vlažnost u zraku

Vlaga u zraku također može biti od pomoći. Stavite ovlaživač zraka dok spavate ili se odmarate u vašem domu. Pomiješajte 1/4 šoljice bijelog octa sa teglom vode u ovlaživaču kako biste spriječili da ovlaživač postane začepljen naslagama minera.