Magnezij pomaže da vaše srce, mišići i imuni sistem normalno funkcionišu. Znakovi nedostatka tog minerala podrazumijevaju mučninu, povraćanje, umor i gubitak apetita i prilično su rijetki. Međutim, osobe s dijabetesom tipa 2, visokim krvnim pritiskom ili probavnim tegobama, kao i one koje uzimaju lijekove za žgaravicu ili osteoporozu izloene su većem riziku od nedostatka magnezija. Pročitajte nešto više o tome koliko vam je zaista potreban magnezij i kako se opskrbiti tim mineralom.

Oko 60% magnezija je u vašim kostima, ostalo je u tkivima, a samo oko 1% u krvi. Odraslim muškarcima je potrebno 400 mg, dok žene trebaju unijeti 310 mg, što se povećava na 420 i 320 mg nakon starosne dobi od 30 godina. Dok mnogi od nas ne uzimaju dovoljno magnezija, kod nekih osoba je moguće da imaju previše. Ipak, ako u vašu ishranu uvrstite namirnice iz nastavka teksta, doprinijet ćete normalnoj odrivosti magnezija u vašem tijelu.

Bademi (105 mg Mg u 35 gr badema)

Osim magnezijem, bademi su bogati i vitaminom E, antioksidansom koji održava imunološki sistem jakim, a oči zdravim. Prepuni su i proteinima koji vam pomažu da budete siti, ali i vitki, te su bogati, za srce zdravim omega-3 masnim kiselinama.
Možete ih jesti same, u kombinaciji sa zelenom salatom ili drugim namirnicama po želji.

Sjemenke susama (101 mg Mg u 30 gr preprženih sjemenki)

Sjemnke susama su bogate cinkom koji doprinose proizvodnji testosterona kod muškaraca, a dobar su izvor željeza i vitamina B-6.

Sjemenke suncokreta (128 mg u 3 gr)

Iznenađujuće su dobar izvor za izgradnju kostiju dbrog kalcija. Osim tog, bogate su polinezasićenim mastima koj emogu doprinijeti smanjenju lošeg holesterola kada se jedu u normalnim količinama.

Banane (33 mg u jednoj banani srednje veličine)

Banane će vam obezbijediti i kalij, elektrolit koji će doprinijeti prirodnom smanjenju krvnog pritiska.

Magnesium: 89 mg in ¼ cup

Other body benefits: A serving of cashews provides nearly 10% of your daily iron needs. The nuts are also a good source of folate and vitamin K.

Indijski orah (89 mg u 30 gr)

Jedna porcija indijskih oraha obezbijedit će vam 10% od vaše dnevne potrebe za željezom, a dobar su izvor i folne kiseline, kao i vitamina K.