Kalij je esencijalni mineral koji reguliše rad srca i pomaže kontrakciju mišića. Nalazi se u mnogim različitim vrstama hrane, uključujući avokado, banane, krompir, piletinu, losos i sok od limuna. Da bi tijelo koristilo kalij na odgovarajući način, mora se apsorbirati za vrijeme probavnog procesa. Apsorpcija kalija odvija se u intestinalnom traktu, o čemu možete nešto više saznati u nastavku teksta.

Apsorpcija

Apsorpcija se dešava kada nutrijent prolazi kroz zidove crijeva u krvotok ili limfni sistem, a može biti aktivna ili pasivna. Prvi tip apsorpcije zahtijeva energiju, a drugi oblik ne. Apsorpcija kalija se odvija u dijelu crijeva koji se naziva ileum i jejunum, i to je pasivan proces.

Laksativi

Korištenje laksativa može utjecati na apsorpciju kalija, što može dovesti do niskog nivoa tog minerala. Laksativi povećavaju količinu tečnosti u stolici i mogu stimulisati crijeva da ubrzaju proces izbacivanja stolice iz tijela. Ovaj proces može dovesti do gubitka kalija prije nego se apsorbuje. Nizak nivo kalija povezan je sa slabošću, grčevima u mišićima i nepravilnim radom srca.

Malapsorpcija

Neke osobe koje imaju zdravstvene probleme koji utiču na crijeva možda bi trebale uzimati ekstra kalij, jer kod njih može doći do njegovog nedostatka i prije nego se apsorbuje. Za osobe s ulceroznim kolitisom, apsorpcija kalija može biti smanjena hroničnom diareom, kojom se kalij izlučuje iz tijela prije nego što dobije priliku da se apsorbuje. Osim toga, steroidni lijekovi koji se koriste za liječenje gastrointestinalnih tegoba, mogu prisiliti tijelo da izluči više kalija prije nego što se može apsorbovati, što dovodi do gubitka tog minerala.