Bez obzira koju vrstu ugljikohidrata konzumirate, tijelo ih pretvara u šećer, povećavajući na taj način i nivo šećera u krvi. Ako ste dijabetičar ili želite da smršate, vjerovatno se trudite da ograničite unos ugljikohidrata, zbog čega ste se, pretpostavljamo, odrekli mnogih namirnica, vaše omiljene hrane u koju se vjerovatno svrstavaju i kolači.

Iako ove supstance nije baš lahko izbjeći u ishrani, u nastavku vam nudimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da smanjite količinu ugljikohidrata pri pripremi kolača.

Umanjite količinu šećera

Najlakši način da umanjite količinu ugljikohidrata jeste da koristite manju od preporučene količine šećera u receptu. Možete koristiti i zamjenu za šećer koja sadrži nizak nivo ugljikohidrata ili ih ne sadrži uopšte.

Promijenite brašno

Bijelo brašno se najčešće koristi pri pravljenju kolača, a bogato je ugljikohidratima. Zamijenite ga nekom drugom vrstom koja sadrži visok nivo vlakana, jer tijelo ne može pretvoriti vlakna u molekule šećera. Vlakna također pospješuju probavu i odličan su izbor za održavanje zdravlja.

Korsitite svježe voće

Koristite svježe voće pretvoreno u kašu umjesto granuliranog šećera, kako biste obezbijedili slatkast okus vašem kolaču. Na ovaj način bi se mogla povećati količina tečnosti u tijestu, pa koristite manje ulja ili maslaca. Količina tečnosti varira zavisno od vrste voća, ali i kolača kojeg pravite, pa ćete morati malo eksperimentisati. Potrebno je imati na umu da nije isti sastav svih vrsta voća.