Konzumiranjem hrane bogate vlaknima obezbijedit ćete vašem srcu mnoštvo zdravstvenih beneficija. Vlakna su veoma povezana sa smanjenim rizikom od koronarnog srčanog oboljenja kod muškaraca i žena, a velike količine integralnih žitarica, voća i povrća obezbijedit će vam ove nutrijente, doprinijeti normalnoj tjelesnoj težini i smanjiti rizik od dijabetesa.

Izvori vlakana

Integralne žitarice, voće i povrće sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna se nalaze u zobu, citrusnom voću, jagodama, jabukama, grahu i grašku. Ova vrsta vlakana se rastvara u vodi formirajući gel koji pomaže u apsorpciji nutrijenata kao što su šećer i škrob u želucu i tankom crijevu. Nerastvorljiva vlakna koja možemo pronaći u integralnim žitaricama, pšenici, raži, smeđoj riži, orašastim plodovima, kori jabuke i nekim vrstama povrća ubrzavaju prijenos hrane kroz probavni trakt.

Smanjen rizik od dijabetesa

Šećernu bolest karakterizira povećan nivo šećera u krvi, a javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili inzulin ne radi normalno. Osobe koje pate od dijabetesa dvostruko su više izložene srčanim oboljenjima od onih koje nemaju ovaj poremećaj, a istraživači tvrde kako ishrana bogata rastvorljivim vlaknima kontroliše šećer u krvi smanjujući apsorpciju šećera u crijevima.

Kontrolisanje tjelesne težine

Održavanje normalne tjelesne težine je važan korak do zdravog srca, a ishrana bogata vlaknima sprječava nastajanje suvišnih kilograma. Veća konzumacija integralnih žitarica, oko tri porcije dnevno, povezana je sa smanjenim indeksom tjelesne mase i abdominalnim mastima. Hrana bogata vlaknima vas duže održava sitim sa samo nekoliko kalorija.